Gå till innehåll

ABF-profil får pris för folkbildarinsatser

  • Måndag, 20 september 2010

Stockholms Arbetareinstitutsförening delar årligen ut Ellen Key-priset till tre folkbildare i landet. I år går utmärkelsen till Rosalie Sanyang från ABF Norra Stor-Stockholm för förtjänstfulla insatser som folkbildare. Rosalie arbetar bland mycket annat för barn och kvinnors möjligheter i Gambia.

Rosalie Sanyang har under hela sitt yrkesliv varit aktiv i folkbildningsarbete på olika sätt och i de mest skilda sammanhang, såväl i Stockholms mångkulturella förorter som i Jämtland. Hon lämnade nyligen posten som ombudsman för ABF Norra Stor-Stockholm för att gå i pension. Ellen Key-priset blir ett fint avslut på ett yrkesliv i folkbildningens tjänst.

– Jag är jättestolt! Ända sedan jag ledde min första studiecirkel i mötesteknik och mötesdemokrati i facket på EPA:s huvudkontor i Göteborg 1968, har studiecirkeln varit mitt verktyg för förändring och folkbildningen min hemmaarena. Ellen Key med sin drivkraft och målmedvetna arbete för barns och kvinnors frigörelse är verkligen en god förebild.

Men pensionen betyder inte att Rosalie försvinner från folkbildningen, tvärtom. Hon kommer framöver att bo i Gambia under vinterhalvåret. Där arbetar hon ideellt för att kvinnor på landsbygden ska få möjlighet att lära sig läsa och med att stötta en förskola i bygden i närheten av där hon bor. Resten av året bor hon i Akalla:

 – En underbar mångkulturell förort som också behöver sina invånares kraft för att utvecklas.

Prisutdelningen kommer att äga rum på Stockholms arbetareinstitutsförenings årsmöte den 20 oktober. Förutom till Rosalie Sanyang går priset till Helin Ljungberg i Linköping och Lena Hall Nilsson i Göteborg.

Kontakt: Hanna Schubert, kommunikatör, hanna.schubert(at)abf.se, tel. 08-505 868 11 alt. 0730-43 29 15 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 april 2012.