Gå till innehåll

Regina Mucwicki Mabrouks vävar ställs ut på ABF-salongen i Sundbyberg!

  • Fredag, 16 mars 2012

Från den 24 mars till 11 april ställer ABF-salongen ut Regina Mucwicki Mabrouks färgstarka vävar. Mabrouk kommer från Hedesunda i Gästrikland. Under 60-70-talet deltog hon i Hedsundavävarnas verksamhet, något som varit avgörande för hennes konstnärskap. I samband med vernissagen den 24 mars 14.00 kommer hålls ett samtal med konstnären.

Regina Mucwicki Mabrouk arbetar med textil konst, bildvävar och textil­mosaik, men även med andra tekniker som målning, collage, blandtek­nik och foto. Hennes främsta inspirationskällor är naturens skönhet, olika kulturer, möten med människor och formen på vardagliga ting.

– Det ska bli spännande att ställa ut Reginas verk hos oss, säger Ismaila Fatty, konstnärlig ledare för ABF-salongen. Hon är en inspirerande konstnär med en stark känsla för kultur och folkbildning. Hennes verk passar perfekt för ABF.

Under åren 1965-1979 vävde Regina i barnverksamheten hos Hedesun­davävarna under ledning av Birger Forsberg och växtfärgade under ledning av Jan Sisefsky. Dessa år kom att prägla hennes syn på konst, konsthantverk och pedagogik. Hedesundavävarna ideologi innebär att hantverkaren och konstnären är en och samma person vilket innebär att mönstret i väven växer fram allt eftersom arbetet fortskri­der.

Hedesundavävarnas förebild och inspirationskällan var den välkända Ramses Wissa Wassef School i byn Harrania utanför Kairo i Egypten. Regina åkte till Egypten 1975. Besöken i moskéer kom att förändra både hennes konstnärskap och hennes liv. Det var där intresset väcktes för islamisk konst. Under mitten av 80-talet konverterade Regina till islam och religionen inspirerar henne i hennes skapande.

Läs mer om konstnären på www.reginamm.com

För mer information om utställningen och om ABF-salongen, kontakta Ismaila Fatty, ismaila.fatty@abf.se, tel: 0761124090

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 april 2012.