Gå till innehåll

Sommarresa med PRO Kultur!

  • Fredag, 11 mars 2016

Följ med på en resa i kulturens och historiens tecken till polska Wrocław som i år, tillsammans med San Sebastian, är Europasstolta kulturhuvudstad! Ciceron på resan är föreläsaren ochskribenten, Polenfödde Arthur Sehn. Datum: 29 juni – 3 juli 2016.

Årets kulturhuvudstad Wrocław (tyska Breslau), vackert belägen vid floder Odra (ty.Oder) kallas också för broarnas stad. Tack vare sitt läge i mitten av Europas mitt, därkontinentens handelsvägar korsas, och som skickligt utvecklat sin rikedom, ekonomi, kultur och vetenskap. Staden som den brittiske historikern Norman Davies kallade för ett centraleuropeisk mikrokosmos, där tyska,österrikiska, tjeckiska, polska och judiska traditioner och influenser möttes under århundraden. 


1945 förklarades staden av nazisterna som ”Festung Breslau” försvarades och belägrades av Röda Armén inästan fyra månader. Över 70% av staden förstördes, den kvarvarande tyska befolkningen drevs bort ochstaden befolkades av polacker, flera av de i sin tur bortdrivna från staden Lwów (i dag ukrainska Lviv).Wrocław återuppbyggdes under decennierna efter kriget.Verksamheten vid stadens universitet i återupptogs av av personal från Lwóws flera universitet.

Idag förtjänar mycket riktigt Wrocław att kallas för studenternas stad. Ca 20 procent av stadens invånare utgörstill vardags av studenter vid dess många högskolor, inte minst anrika Wrocławs Universitet som grundades 1703 avkejsar Leopold I, som Universitas Leopoldina och fram till1945 hette Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zuBreslau. Här besöker vi den magnifika aulan, AulaLeopoldina, i barockstil. På Universitetet tas vi emot avhistoriker professor Paweł Jaworski, som i flera år ha rforskat på svensk-polska relationer. Paweł berättar för ossbland annat utifrån sin medverkan i Arbetarnaskulturhistoriska sällskaps årsbok ”Solidaritet & diplomati: svenskt fackligt och diplomatiskt stöd till Polens demokratisering under 1980-talet”.Tillsammans besöker vi Nationalmuseet som idag rymmer både rik och varierande historisk samling av konstoch hantverk härrörande från regionen Śląsk (ty. Schlesien) och samlingar – främst måleri - som efter krigetflyttades från Lviv till Wrocław. Vi får ta del av imponerade samlingar av både polsk och västeuropeiskt måleri. Vi avrundar besöket med att ta del av av utställningen av polsk 1900-talskonst med verk av bl.a.Tadeusz Makowski, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Jan Cybis, Jan Lebenstein, Tadeusz Kantor och Magdalena Abakanowicz.

En av dagarna åker vi med buss till staden Świdnica (ty.Schweidnitz) där vi besöker en av de berömda Fredskyrkorna, Den Heliga Trefaldighetens kyrka. Fredskyrkorna som byggdes här efter den Westfaliska freden helt i trä är idag upptagna på UNESCOs Världsarvslista. Därefter fortsätter vi till Książ (ty.Fürstenstein) där vi besöker Polens tredje största slott, enimponerande konstruktion med delvis bevarade interiörer, som tornar över omkringliggande landskapspark och skogar.Under resan berättar vår ciceron Arthur Sehn omsydvästra Polen och dess historia utifrån bl a sin egenforskning kring 1900-talets gränsändringar. Gott om tid för umgänge och avkoppling ges också underde gemensamma måltiderna och vid fria tider att utforska årets kulturhuvudstad – Wrocław.

Extra: Museet för de polska judarnas historia, POLIN, i Warszawa. På vägen hem flyger vi till Warszawa och förlänger mellanladningen till en halvdagsvistelse för att, igamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöka Museet för de polskajudarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanentautställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv iPolen. Polin är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Detredan berömda museet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad inovember 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.Ciceron: Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historiaoch det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen iKraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst Central- och Östeuropa på bl a ABF Stockholm. Har varit reseledare för ett antal grupp- och rundresor iregionen.Reseinformation: Datum: 29 juni – 3 juli 2016Pris per person: 5 450 kr*
I priset ingår: flyg med LOT Stockholm Arlanda–Wrocław t/r via i Warszawa, fyra nätter på ett utvaltmellanklass hotell i Wrocław med del i dubbelrum, fyra frukostar, 3 luncher, 2 middagar, transporteroch inträden enligt programmet, svensk ciceron under hela arrangemanget, reseskatt. För enkelrumtillkommer 900 kr*

Frågor om resan och anmälan (senast 30 april 2016):
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073-984 33 25, e-post: info@herodotos.se.
*Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar tillgällande reselag. Herodotos resor är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF) och kammarkollegiet. 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 11 mars 2016.