Gå till innehåll

Starta en studiecirkel med ABF

Att delta i eller starta en kamratcirkel är ett perfekt sätt att lära, förkovra sig och utvecklas tillsammans med sina vänner eller sin förening.

Glada personer i en kamratcirkel
Till skillnad mot det traditionella skolarbetet där läraren är den som förmedlar kunskap, är studiecirkeln ett frivilligt sätt att gemensamt skaffa sig kunskaper i ett ämne.

Alla som deltar har ett gemensamt mål, och alla har ett gemensamt ansvar för att nå målet. Det är viktigt att man utgår från deltagarnas önskemål, erfarenheter och förmåga. Två cirklar med samma studiematerial kan alltså se helt olika ut. Det är detta som är studiecirkelns styrka!

Engagerade deltagare i ABF Norrtälje driver kamratcirklar i allt från nätbindning, litteratur, konsthantverk, körsång, invandrarkunskap, trädgårdsskötsel och föräldraskap. Begränsningarna är små, möjligheterna är stora.

Hur startar jag en stuiecirkel?

Cirkeln ska vara minst 3 deltagare men gärna några fler. Samla dina vänner och finn ett gemensamt ämne. Ingen deltagaravgift och inget ledararvode, bara ett gäng som vill lära och utvecklas tillsammans!
 
Kontakta ABF-expeditionen, tel 0176-129 50, maila, eller kom förbi. Ni får hjälp med det praktiska för att komma igång med cirkeln.

På första träffen gör gruppen en plan tillsammans och bestämmer vad målet med cirkeln är och hur man gemensamt ska ta sig dit. Exempelvis måste man fundera på vilket studiematerial cirkeln ska använda sig av, det kan vara en bok, internet, besök på museum, föreläsare m.m.

Kostnadsersättning:
ABF ger kostnadsersättning (baserat på antal studietimmar) mot kvitto för inköp av böcker eller annat arbetsmaterial som används i cirkeln. Kontakta expeditionen för mer information.

Här följer några exempel på ABF:s eget studiematerial som lämpar sig väl för kamratcirklar: 

NYFIKEN VEGO
Varför är det bra med vegetarisk kost och hur lagar jag god och näringsriktig vegetarisk mat? I detta material finns information om mat, etik och klimat. Till materialet finns även filmer på nätet och det går att fördjupa sig hur långt man vill. Du läser, tittar och diskuterar och som avslutning varför inte prova på att laga några vegetariska rätter...

PENGAR FÖR LIVET - ABF:S HÄLSOSKOLA
Att har ett pris! Har jag råd att leva klimatsmart? Hur påverkar jag min lön? Borde jag pensionsspara? I ABF:s studiecirkel "Pengar för livet" får du koll på din ekonomi. Kartlägg, analysera, påverka!

LIVET ÄR DITT - ABF:S HÄLSOSKOLA
En studiecirkel som utvecklar grundkunskaper om flera olika områden som påverkar våra liv och vår hälsa. Det handlar om kost, motion, avspänning och mental träning.

MED LIVET SOM INSATS
Formar du din arbetsmiljö eller är det din arbetsmiljö som formar dig? En studiecirkel med arbetsmiljö och hälsa som tema. Du är själv expert på din arbetsmiljö, och förändring börjar med det egna engagemanget. Studiematerialet finns översatt till teckenspråk.


Välkommen att kontakta oss på ABF Norrtälje!


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 9 oktober 2013.

Drömmer du om att dansa...

Stiliga fötter som dansar

...eller lära dig laga hälsosam och billig mat?

glada killar lagar mat

Är böcker din grej?

Böcker till bokcirklar

Gillar du traditionellt handarbete eller gerillabroderi?

Färgglada garner

Att starta studiecirkel är lätt. Ni behöver vara minst 3 personer och ha ett gemensamt intresse för det ni vill lära er mer om!