Gå till innehåll

Folkbildning – Ett viktigt verktyg för att förändra samhället!

  • Måndag, 1 oktober 2012

Susanne Söderling är ABF Södertälje-Nykvarns nya chef. Hon har arbetat länge på ABF i Haninge och hoppas kunna ta med sig både nya och bra idéer därifrån.

Det har varit klart i några veckor att hon tar över stafettpinnen efter Sten Johansson, när vi slår oss ner vid kaffebordet för en intervju. Fast ingen av oss vill ha kaffe, vi ha bestämt möte den fikainkompatibla tiden ”strax efter lunch”.

Ursäkta klyschan, men hur känns det?

– Det känns fantastiskt och ska bli jättespännande. Nu känner inte jag Södertälje och jag bor inte i stan. Först så tänkte jag att det var ett minus, men jag tror att det i stället kan vara ett plus. Jag kommer in med fräscha ögon.

– ABF Södertälje-Nykvarn är ju en stor avdelning, jag vet att det bedrivs jättemycket bra verksamhet där, så det kommer att bli en utmaning. Susanne Söderling har arbetat på ABF nästan hela sitt yrkesliv, sedan 1982 då hon började jobba med konsthantverk och kultur på ABF i Haninge.

– Det är världens roligaste jobb eftersom man kan påverka inriktningen på sitt arbete så mycket själv.

Gör studieförbunden någon nytta i samhället, till exempel om man tänker på stora ord som demokrati eller delaktighet?

– Det gör vi, det är jag helt övertygad om. Folkbildningen är ett viktigt verktyg för att förändra samhället till det bättre. Men jag tycker att vi måste bli bättre på att tala om vad vi vill och vad vi kan göra. Vi måste stå mer på barrikaderna.

Lokalt då, i Södertälje och Nykvarn, vad kan ABF bidra med där?

– Södertälje är något av ett oskrivet blad för mig, än så länge. Jag vet att man har jättemycket invandrarverksamhet och dans. Men man har också tappat på andra områden där det finns mycket att göra.

– Jag har mycket som jag kan ta med mig från Haninge. Vi är till exempel drivande i ett nystartat föreningsråd som för en dialog med och ställer krav på kommunen. Det är något som kanske skulle fungera i Södertälje också.

Hur ser du på folkbildningen i framtiden?

– Det är stora förändringar på gång, det ser vi. Folk har inte tid längre. Det är ett av hoten vi lever med – folks förändrade vardagsliv. Det gäller för oss att vara attraktiva. På några områden är kanske kortare och mer intensiva cirklar modellen.

– Förr så var fikapausen en viktig del i studiecirkeln, det är den säkert fortfarande för vissa. Men på andra ställen, speciellt då folk betalar för att gå en cirkel, håller den på att försvinna. Folk vill lära sig snabbt och se resultat idag.

FAKTA
Susanne Söderling
Ålder: 51 år
Bor: Trollbäcken
– granne med Ingvar Carlsson!
Familj: Tre vuxna barn och ett barnbarn.
Fritiden: Tycker om att skriva, älskar växter.
Jobbade innan:
Med verksamhetsutveckling inom kultur och föreläsningar på ABF Södertörn 

Text : Daniel Johnston
Foto: Karl Persson

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 februari 2013.