Gå till innehåll

Mörkerkrafterna har funnits i Sverige, länge...

  • Måndag, 23 januari 2012

I en serie med film och föreläsningar ska vi försöka kartlägga de mörka sidorna av Sveriges historia. Mitt i det Svenska folkhemsbygget pågick en ”rasforskning”. Man mätte skallar och klassificerade människor för att utröna om de tillhörde en annan ”ras” och detta i Sverige.

Rasbiologiska institutet inrättades och i dess spår hände fruktansvärda övergrepp mot dem som inte passade in. Sverige var ett föregångsland i rasbiologisk forskning. Varifrån har ”rasisterna” fått sin människosyn? Fick Hitler sina idéer från Sverige?

Finns det idag spår efter den tidens människosyn? Vad ansågs vara de typiska dragen för lappar (Samer idag), tattare (Resande idag), negrer (afrikaner som enligt Carl von Linné bara var ”till hälften människa”) och zigenare (Romer idag)?

Och hur ser vi på dem idag?

Vi börjar med filmen: Den nya människan 7 februari och får besök av författaren till filmen och boken ”Till Gertrud” Kjell Sundvall (som kommer 14 mars).

Den 28 mars kommer Gunnar Broberg professor i idé och lärdomshistoria vid Lunds universitet samt författare och pratat utifrån sin bok ”Oönskad i folkhemmet”.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 februari 2013.