Gå till innehåll

Serie - Mörkerkrafterna har funnits i Sverige, länge...

  • Onsdag, 15 februari 2012

I en serie med film och föreläsningar ska vi försöka kartlägga de mörka sidorna av Sveriges historia. Mitt i det Svenska folkhemsbygget pågick en ”rasforskning”. Man mätte skallar och klassificerade människor för att utröna om de tillhörde en annan ”ras”.

Rasbiologiska institutet inrättades och i dess spår hände fruktansvärda övergrepp mot dem som inte passade in. Sverige var ett föregångsland i rasbiologisk forskning. Varifrån har ”rasisterna” fått sin människosyn? Fick Hitler sina idéer från Sverige?

Finns det idag spår efter den tidens människosyn?  Vad ansågs vara de typiska dragen för lappar (Samer idag), tattare (Resande idag), negrer (afrikaner som enligt Carl von Linné bara var ”till hälften människa”) och zigenare (Romer idag)? Och hur ser vi på dem idag?
Med film och föredrag ska vi försöka belysa historien. Vi kan på begäran ordna gruppvisningar av nedanstående filmer.
Kontakta Anneli Wikström per mail: anneli.wikstrom@abf.se eller ring 08 554 424 36.

Film: Vår mörka historia, en film i tre delar (á 45 min) 

Reportern och tidigare riksdagsledamoten Gustav Fridolin undersöker rasismens rötter och hittar kapitel i den svenska historien som han aldrig fick lära sig i skolan. Jag har varit engagerad mot rasism ända sedan tonåren men börjar nu inse att jag haft en alltför enkel bild av vad rasism är, säger Gustav Fridolin. Rasismen har djupa rötter i vårt samhälle och den har format oss i mycket högre grad än vi helst vill se. Svenska handelskompanier bedrev slavhandel i Afrika och Karibien och svenska officerare hade en central roll i folkmordet i Kongo. Svenska staten stal samernas marker eftersom samerna var en "underlägsen" och "dödsdömd ras" och Sveriges invandringspolitik uppstod för att "värna den svenska rasens renhet". Rasismen har präglat vårt land under lång tid men får nästan inget utrymme alls i våra historieböcker.

Serien är skapad av den prisbelönte journalisten Erik Sandberg och producerad av Laika Film & Television. Det finns en svensk självbild som går ut på att rasismens historia handlar om andra folk och länder men inte om oss och att Sverige aldrig varit inblandad i sådant som slavhandel och kolonialism, säger Erik Sandberg. Det är en falsk historiesyn och den är farlig. Vi vill med den här serien visa hur dagens rasism och främlingsfientlighet hänger ihop med sådant som hände för femtio, hundra och trehundra år sedan.

Första avsnittet, "Negern är till hälften människa" handlar om Sveriges roll i slavhandeln och hur den moderna rasismen växte fram på 1700-talet, under inflytande av vetenskapsmän som Carl von Linné.

Andra avsnittet, "En underlägsen ras, på förhand dömd att dö"
beskriver rasismens utveckling på 1800-talet och hur    föreställningarna om rasernas kamp gav bränsle åt koloniala erövringar i såväl Afrika som Lappland.

Tredje delen "Den vita rasens framtid" handlar om 1900-talets    rädsla för rasblandning om hur svenska staten försökte få stopp på invandringen av judar och hur myndigheter och massmedia före språkade en "utrotning" av den minoritetsgrupp som kallades tattarna. Historien är skrämmande men likheterna med dagens Sverige är större än de först kan verka.
Manus och regi: Erik Sandberg
Reporter och berättarröst: Gustav Fridolin
Klippare: Tell Johansson
Fotograf: Mats Lund
Researcher: Mattias Sandberg
Producent: Andreas Rocksén

Film: DEN NYA MÄNNISKAN manus av Kjell Sundstedt
En film av Klaus Härö, som även regisserade DEN BÄSTA AV MÖDRAR, som handlar om en svart fläck i den svenska historien som det sällan talas högt om. Gertrud är en stark och levnadsglad 17-årig ung kvinna. Bygget av den svenska välfärden är i full gång, det är 1951 och vi går en ljus tid till mötes. Men det nya Sveriges välmående har också ett pris och Gertrud och hennes olyckssystrar får betala med sina liv som insats!

Denna film har även svensk syntolkning!

Regissör: Klaus Härö
Skådespelare: Julia Högberg, Maria Lundqvist, Lo Kauppi, Ellen Mattson

Under mer än trettio år har Kjell Sundstedt skrivit för film, tv och teater. Den Guldbaggenominerade långfilmen Den nya människan (2007) bygger på Gertruds berättelser om sig själv och sina syskon.

Kjell Sundstedt kommer den 14 mars och talat om sin bok ”Till Gertrud”.
Läs en intervju med Kjell i vårens Avisa eller klicka till höger under Avisan 2012 på intervjuer, på sidan 14, så kan ni läsa mer. Läs även artikeln ”Det nya, friska, intelligenta och ljusa”

Gunnar Broberg, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet kommer den 28 mars och talar om rasforskningen/steriliseringarna utifrån sin bok ”Oönskad i folkhemmet”

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 februari 2013.