Gå till innehåll

Mjukt och hårt - Reapers musikaliska recept

  • Fredag, 31 maj 2013

Södertäljebandet The Reapers har nått Stockholmsfinalen i musiktävlingen Emergenza. Den första juni gör de upp med tolv andra band och går det bra väntar Norden-final redan dagen efter.

– Vi ser fram emot det jättemycket, säger bandets gitarrist Daniel Westerlund och de andra håller med. Men han är samtidigt inte överoptimistisk över deras chanser. De har fått en problematisk starttid.

– Alltså vi har ju en jävligt tidig tid, redan vid 16.30 tror jag, risken är att folk inte kommit än och då får vi inga röster, fortsätter han.  

Det kan bli ett problem för Reapers. Speciellt i ljuset av det faktum att bandet fick massor av röster i deltävlingen, många fler än antalet kompisar på plats motiverade. Det betyder att deras musik går hem hos publiken ”av egen kraft”.

Daniel Westerlund förklarar hur sållningsprocessen funkar. Tolv band ska spela på Debaser Medis. Publiken väljer ut sju band som går vidare, banden själva väljer ut ett åttonde. Sedan utser en jury vilket av de åtta banden som vinner och går vidare till Norden-finalen. Efter det väntar ännu större utmaningar och längst där borta hägrar en stor festivalspelning, Europaturné, hjälp med inspelningstid i studio och andra roliga saker.

The Reapers består av (från vänster till höger på bilden) av gitarristen Daniel Westerlund, Manon Lamartine på bas och sång och Gustaf Larsson på trummor. De går i samma musikklass på Wendela Hebbe-gymnasiet och satte ihop bandet i augusti 2012.

– Det känns som vi har samma stil, vi funkar ihop, säger Manon Lamartine.

Hur beskriver ni er stil?

– Melodisk hårdrock, säger Daniel Westerlund.

Han och Gustaf Larsson har ett förflutet som hängivna Metalica-fans. Men de musikaliska influenserna har successivt blivit fler och bredare. Manon Lamartine har en lite annan musikalisk bakgrund.

– Mina favoriter finns bland 70-talsartisterna och Bob Dylan. Jag har skrivit låtar länge och Bob Dylan, när han spelar ensam med sin gitarr, är min absolut största inspirationskälla, säger hon.

– Vi har hittat vår stil, vår egen blandning, fortsätter Manon Lamartine.

Blandningen består av mjukt och hårt. Det är helt medvetet. Bandet blandar hårda gitarriff och tunga trummor med melodiös sång. De använder inte skriksång, påpekar Manon Lamartine, även om de tycker att det passar i andra bands musik. The Reapers jobbar också mycket med dynamiken i låtarna.

Vad har ni för mål som band?

– Att spela live så mycket som möjligt, vi ska släppa en ep snart på Spotify. Det är ett stort mål som uppfylls, säger Daniel Westerlund.

– Vi vill helst släppa en hel skiva, flikar Gustaf Larsson in.

– Vi har ett år kvar på gymnasiet ihop. Det är bra för att nå våra mål. Då kan vi kämpa på och fokusera på bandet, säger Manon Lamartine.

ABF då, har vi gjort någon nytta för er?

– Jättemycket! Det är mycket enklare att hålla reda på fasta reptider, säger Daniel Westerlund och Manon Lamartine intygar att arbetet blir mer strukturerat med tider i de utrustade replokalerna.

– Speciellt som utrustningen fungerar bra, säger Gustaf Larsson.

Apropå bandets mål så avslutar Daniel Westerlund intervjun med följande löfte.

– Går det dåligt i Emergenza, så spelar vi där igen nästa år.

Besök The Reapers på facebook: https://www.facebook.com/thereapersbandpage?fref=ts

Anmärkning: Vi kommer uppdatera hur det gått på facebook, om du vill hålla koll gör du det lämpligen genom att gilla oss på: https://www.facebook.com/ABFSodertaljeNykvarn?fref=ts

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 31 maj 2013.