Gå till innehåll

Nu drar vi igång höstterminen!

  • Torsdag, 14 augusti 2014

Höstens studieprogram är ute nu, du finner det till höger här på sidan. Vår ombudsman Susanne Söderling skriver om folkbildningen som ett verktyg för förändring.

ABF Södertälje-Nykvarn samarbetar med ett hundratal olika föreningar och medlemsorganisationer. Totalt antal medlemmar i föreningarna är cirka 40.000. Detta gör att vi når ut till en mängd människor, både i den öppna programverksamheten och i föreningslivet. Vi utbildar och utvecklar föreningsstyrelser och cirkelledare regelbundet. Kompetens och kvalitetsarbete är något som hela tiden hålls levande.

 Vårt mål är att genom folkbildningen förändra samhället och ge människor verktyg att förändra sina egna liv. Vi ska söka upp och erbjuda verksamhet till dem som fått minst. Anordna mötesplatser och se till att människor möts. För det är ju i själva mötet som det händer saker.

Att få se glädjen i ögonen hos deltagare som i studiecirkeln tillsammans med andra, förvärvat nya kunskaper. Eller den som precis fått tillfälle att möta sin favoritförfattare och fått utbyta några ord i enskildhet.

Kraften i MusikCaféet, Blues-picknicken en junikväll i all enkelhet med efterlängtade artister mitt i grönskan på Torekällberget. Södertäljeoperans föreställningar. PRO Kulturs föreläsningar som drar många nya åhörare.

Att bli tilltalad i centrum av en ung kvinna som säger. ”Du – skrivarlägret den där sommaren som jag var på för några år sedan… Det var det häftigaste jag gjort. Lägret var så viktigt för mig, då när livet var ganska jobbigt”.

Det är när jag får sådana historier, som jag verkligen känner folkbildningens kraft och möjlighet. Att vi gör skillnad och är en viktig samhällsaktör. För denna unga kvinna gjorde ABF en stor skillnad och gav henne möjlighet att hitta sin tråd för att kunna nysta vidare.

De människor som kommer hit och har flytt ifrån förtryck och oroligheter – För dessa är en demokrati ingen självklarhet. Det är därför en stor utmaning för folkbildningen att ge utrymme för en levande diskussion om ämnet. Vi arbetar bland annat med att ge nyanlända nyckeln till det svenska språket och att komma in i föreningslivet. Detta ser vi som mycket viktigt och vi har flera grupper i gång i studiecirklar och språkcafeér. För att kunna tillgodose det ökade behovet behövs det mer resurser. 

Detta ställer krav på makthavarna. Vi har kunskapen och kompetensen samt 100 års erfarenhet.

Hösten är nu i antågande och vi laddar upp inför en spännande studie- och kulturhöst. Att det är valår går inte att ta miste på. Se här i Avisan om vad ditt parti anser om folkbildningen. Det är viktigt att bege sig till valurnan. Din röst är en viktig röst. 

Jag önskar alla våra cirkelledare, deltagare, medlemsorganisationer och föreningar en härlig och spännande höst med många aktiviteter och utbildningstillfällen tillsammans.

 

Susanne Söderling

Studieombudsman

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 14 augusti 2014.