Gå till innehåll

Mars – massor av kultur!

  • Torsdag, 26 februari 2015

Mars är en ovanligt späckad kulturmånad, med teater, musik, föreläsningar, författarbesök och mycket annat. Läs mer om allt spännande som händer.

5

kl. 19.00

Ung utan Pung – Nu blev det knas

En del av oss vet redan vid fem års ålder att vi är annorlunda. Vi kämpar för att passa in, vara som alla andra och inte känna skuld över att vi känner oss annorlunda. Störd, lätt galen eller lite dampig. Ja, kärt barn har många namn. I Ung utan Pungs föreställning blandas komiska situationer och tragiska missförstånd på ett drastiskt och underhållande sätt. Med utgångspunkt i begreppet inkludering, tas publiken med på en resa in i en värld där uttryck som ”Det kan du hoppa upp och sätta dig på” faktiskt betyder att man ska hoppa upp och sätta sig på något. Att känna sig annorlunda är en sak, att behandlas annorlunda är en annan, att inte passa in är en tredje.

Plats: Estrad
Entré: 150 kr, köpes på Luna biljettcentrum eller på www.ticnet.se
I samarbete med Södertälje kommun7

kl. 18.00

Yoga – Empiri och forskning

Yoga är en empirisk vetenskap skapad för att kartlägga ditt inre landskap. Med stöd av modern forskning, i ett ömsint giftemål, stärks yogans position som hälsofrämjande metod. I dagsläget erbjuds yoga som rehabiliteringsalternativ på flera stora sjukhus. Föreläsningen ger en överblick över några av yogans effekter samt belyser varför det är svårt och viktigt att forska om yoga. Att tala om forskning behöver inte vara mossigt och tråkigt, särskilt inte när Du kan uppleva det på första parkett inom dig; vi kommer tillsammans prova någon enkel övning. Petra Kalla är int. cert. hathayogalärare, vidareutbildad inom yogaterapi samt yogans vetenskapliga effekter och studerar sista året vid fysioterapeutprogrammet på Karolinska Institutet.

Plats: Gröna Oasen
Entré: Fri entré, föreslagen donation 50-100 kr
I samarbete med Gröna Oasen7

kl. 19.00

Kalle Haglund och den stora skogen

Kalle Haglund är tillbaka! Det är åter dags för publiken att fängslas av denna gängliga, poetiska, ängsliga, finurliga, modiga, humoristiska och mystiska scenpersonlighet. ”Kalle Haglund och den stora skogen” är en knapp timslång pärla, som på ett briljant, naket och humoristiskt sätt avhandlar det vi alla kämpar med – livet. Fast till skillnad från de flesta av oss, ser Kalle Haglund detaljerna vi andra skyndar oss förbi. En efter en plockar han upp dem i ljuset och skapar ett vackert pussel. Kalle Haglund är komiker, poet, musiker, författare och artist. En produktion från Riksteatern.

Plats: Estrad
Entré: 150 kr, pensionär 130 kr, ungdom och studerande 95 kr Köpes på Luna biljettcentrum eller på www.ticnet.se
I samarbete med Södertälje kommun8

Internationella kvinnodagen
Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Vi uppmärksammar denna dag i Södertälje genom föreläsningar och kulturarrangemang i ABF-huset. Kom och träffa Boel Godner och tala om feminism. 
Se särskilt annons!12

kl. 18.30

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam slog igenom med sina två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor, Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet, samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris. Hon har sedan dess givit ut romanerna Smuts, Dödergök, Alfahannen, Svikaren och Stenhjärtat, som sålt i sammanlagt över en halv miljon exemplar.

Plats: Qulturum SländanEntré: 50 kr, kan förbokas via Qulturum Sländan
I samarbete med Nykvarns kommun

 

 

12

kl. 18.30

Singel – Himmel eller helvete

Föreläsaren Ralph Minema berättar med allvar och humor hur vi funderar kring relationer, varför vi ständigt misslyckas med att hitta kärleken och hur man går vidare från en date till något annat. Är internet platsen att hitta kärleken på eller händer det i kön till kassan på snabbköpet? Hur kommer det sig att vi är så ensamma när vi mest av allt vill vara två? (Minst)

Plats: ABF-husetEntré: 75 kr, 50 kr ungdom/pensionär. Kan förbokas via e-post till info.sodertalje-nykvarn@abf.se

 

 

14

Utställning – Med humorn som vapen

Robert Nybergs bilder är lätta att känna igen. På ett alldeles eget sätt förenas politisk skärpa med varm humor. Hans teckningar publiceras regelbundet i bland annat Aftonbladet, Dagens Arbete, Transportarbetaren och Publikt. Bilderna för fackförbundet Kommunal har som runda vykort spritts i miljonupplagor. Robert är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med det prestigefyllda EWK-priset. Han har också illustrerat många barn - och faktaböcker.  Det går att följa honom på Facebook och Instagram. Hemsidan har adressen www.robertnyberg.nu
Robert finns på plats under hela vernissagedagen och visar gärna runt bland bilder, böcker och affischer. 

Vernissage 12.00. För övriga öppettider, se vår hemsida. 
Plats: ABF-husetEntré: Fri entré

 

 

14

kl. 16.00

Under Stjärnvalv

Svensk och finlandssvensk lyriktill musik av bland andra Franz Schubert.

Plats: S:ta RagnhildsgårdenEntré: 120 kr, 100 kr för medlemmar
I samarbete med Södertälje Kammarmusikförening

 

 

15

kl.15.00

Älska det är allt – om George Sand

Författaren Lena Kåreland besöker än en gång Hebbe-villan för att berätta om sin nya bok som handlar om George Sand, en fransk aristokrat, författare och radikal feminist som starkt gick emot 1800-talets kvinnosyn.

Plats: Wendela Hebbes hus, Vettersgatan 4
Entré: 70 kr medlem i Wendelas vänner, 100 kr icke medlem. I priset ingår kaffe med bröd. 
I samarbete med Wendelas vänner

 

 

15

kl. 16.00

Ett litterärt skådespel

Författaren Björn Ranelid och skådespelaren Mikael Bonnelid ger sig tillsammans ut på en turné. Publiken bjuds på en helkväll med både litteratur och teater. Björn framför utdrag och berättar om tillkomsten av sin 33:e bok, Kärleken och de sista människorna på jorden. Han berättar också om lusten och drivkraften i sitt 30-åriga författarskap och som en av Sveriges mest produktiva författare. I monologen Mitt namn skall vara Stig Dagerman porträtterar Mikael författaren Stig Dagermans liv. Vi får följa Dagermans uppväxt hos farföräldrarna på Norrgärdet i Älvkarleby, till när han som 22-åring debuterar som författare med romanen Ormen och slutligen fram till hans sista levnadsår, där han den 5 november 1954 väljer att ta sitt liv endast 31 år gammal. Mikael har skrivit manus baserat på Björn Ranelids bok med samma namn som utkom 1993. Det blir första gången Ranelids verk framförs på scen. 2015 är det 70 år sedan Stig Dagerman debuterade som författare.

Plats: EstradEntré: 150 kr, köpes på Luna biljettcentrum eller på www.ticnet.se
I samarbete med Södertälje kommun

 

 

21

kl. 19.00

Låt med tiden – från en berättelse till en melodi-fest!

Äldres berättelser och dikter har tonsatts av musiker, och kommer att framföras i en sprakande generationsfest.En produktion från Kultur 365, Nataraj Records och ABF med stöd från Statens kulturråd.

Plats: Estrad
Entré: 100 kr

 

 

22

kl. 15.00

Föreläsning - Hur kan man som förälder på bästa sätt tackla vardagens små konflikter?

Vilken typ av föräldraledarskap är det jag vill praktisera? Välkommen till ett samtal om vikten av ömsesidig lyhördhet och respekt för såväl barnets som den vuxnes personliga gränser. Lyckas vi med att värna om integriteten hjälper vi våra barn att växa upp till trygga och socialt kompetenta individer. 
Föreläsaren Candra Karlholm är dramapedagog och seminariehandledare utbildad av Familylab samt mamma till två barn. 

Plats: Gröna OasenEntré: 100 kr, betalas på plats. Anmälan sker via epost till candrakarlholm@gmail.com
I samarbete med Gröna Oasen

 

 

23

kl. 18.30

Gamla Södertäljebilder

Samlaren av Södertäljebilder, Peter Taberman, berättar om och visar bilder från ett sedan länge svunnet Södertälje. Kvällen avslutas med rörliga bilder.

Plats: Estrad
Entré: 60 kr 
I samarbete med Södertälje kommun

 

 

25

kl. 12.00

Kringlan Stompers

Vi får en timmes musikalisk underhållning med Södertäljegänget som håller dixielandmusiken vid liv.

Plats: Trombon
Entré: Fri entré
I samarbete med Södertälje kommun

 

 

28

kl. 16.00

Opera Light

I teaterkonserten Fräck i frack kreerar ”små tärnor och stjärnor från scen och kabaré” i en förförisk dekadent show med musikalhits, ljuvliga operettmelodier och mäktiga opera-toner. Njut av de mest kända och odödliga sångerna och scenerna ur Cirkusprinsessan, Cats, Carousel, Csardafurstinnan, Läderlappen, Faust, Chicago, Trollflöjten m.m Karismatiska artister överaskar och förför. En föreställning i Opera Lights anda.Idé/regi: Alla LuksMedverkande: Alla Luks, Lars Fager, Karin Nybom, Mattias Nilsson, Lulu Li, Vecislavs Ruza med flera. 

Plats: Estrad
Entré: 250 kr, pensionär 210 kr, Köpes på Luna biljettcentrum eller på www.ticnet.se
I samarbete med Södertälje kommun

 

 

29

kl. 15.00

Ebba Witt Brattström

Att “stå i bredd” kallar Märta Tikkanen 70-talsfeminismens dröm om jämlika kärleksförhållanden. Det feministiska 1970-talets tro på männens förmåga att våga stå i bredd med sina kvinnor skapade förutsättningarna för ett sannfärdigt samtal på (nästan) lika villkor.
Men när 70-talet klingade ut kom den könspolitiska dimension som kännetecknat tidens litteratur i vanrykte. Litteraturhistoriens dom blev hård, i bästa fall generaliserande men oftast direkt orättfärdig: 70-talet var ideologiskt korrekt med “bekännande” kvinnor och flata män, och därför föga litterärt givande.
Ebba Witt-Brattström visar att decenniet tvärtom var både livaktigt och litterärt innovativt. Upp på scenen kliver vardagskvinnan som vill vara hjältinna i sitt eget liv, men där anas också en ny manstyp som drömmer om befrielse från könskriget. Kvinnohistoria, sexuella tabun, flicksocialisering, manskris, mor-dotterdynamiken, depressiv feminism, slaget om moderskapet och andra centrala teman kännetecknar perioden.
Det här är en tematiskt upplagd, personligt skriven litteraturhistoria som återupprättar, omtolkar och övertygar om att 70-talsfeminismen var banbrytande för litteratur skriven av såväl kvinnor som män.

Plats: Wendela Hebbes hus, Vettersgatan 4
Entré: 70 kr medlem i Wendelas vänner, 100 kr icke medlemI priset ingår kaffe med bröd. 
I samarbete med Wendelas vänner
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 mars 2015.