Gå till innehåll

Svarta Vykort - En läkares försvarstal

  • Fredag, 9 oktober 2015

TEATER – Hösten 2007 möttes Marcus Birro och skådespelaren Mikael Bonnelid för första gången i samband med Marcus pjäs ”Krig hela tiden”, där Mikael spelar huvudrollen.

Några månader innan hade Marcus släppt sin bok ”Svarta vykort”, den självupplevda berättelsen om att förlora två för tidigt födda barn, om all den saknad, sorg, skuld, förvirring och inte minst, bristen på empati som han och hans sambo tvingades möta i sjukvården.

 Mikael hade i sin tur upplevt sjukvårdsapparaten då hans hustru 2005 får diagnosen cancer, det först efter flera läkarbesök med fel diagnoser, avsaknad av utredningar och ett ovärdigt bemötande. Dom samtalade om sina erfarenheter och om avsaknaden av en debatt kring krisen i svensk sjukvård. Det blev början till denna pjäs. Debatten tiger still. Det vill den här pjäsen ändra på. För regin står Gunilla Nyroos, kritikerrosad för sina tidigare regiuppdrag på bl.a. Dramaten. Här gestaltar hon den fristående berättelsen om en läkare (spelad av Mikael Bonnelid) som verkar i en vårdapparat han inte längre förstår sig på, men som blir allt tydligare då han själv blir nära anhörig när hans hustru drabbas svårt. En vårdapparat i händerna på politiker, pengar och tidsbrist. Det är en stark, personlig och gripande berättelse, men här finns också skratt som en nödvändighet för överlevnad i svåra stunder.
 
Den här pjäsen är ett möte, en arena för samtal kring de grundläggande frågorna om liv och död, om empati och om människovärde. Pjäsen vänder sig både till yrkesgrupper inom sjukvården och till den breda allmänheten.
 

Biljetter www.ticnet.se

Tid: 27 oktober 19.00

Plats: Oktoberteatern.

 
Ansvarig ABF Södertälje-Nykvarn
Anna Rautio
Tel. 076 24 76 742
Mejl: anna.rautio@abf.se
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 12 oktober 2015.

Svarta Vykort