Gå till innehåll

Gå en spännande litteraturcirkel!

  • Fredag, 29 januari 2016

Pennskaftsgenerationen – de tuffa kvinnliga journalisterna i rösträttskampens dagar. Studiecirkel under ledning av Ami Lönnroth

Vi börjar med att läsa Elin Wägners roman Pennskaftet (1910) som blivit en klassiker och som kom att bli beteckningen för den första generation kvinnliga journalister som gjorde entré på bred front i tidningsvärlden. Vi läser också Elin Wägners debutroman Norrtullsligan (1908)  som skildrar de kvinnliga kontoristernas eländiga villkor och ger en bakgrund till kvinnors kamp för rösträtt (som blev verklighet  genom ett riksdagsbeslut först 1919)

Vi fortsätter med att läsa Ester Blenda Nordströms En piga bland pigor (1914) återutgiven 2014. Ester Blenda var den första wallraffande journalisten i svensk press, långt före den tyske Günther Wallraff.

Parallellt med romanerna läser vi antologin Empati och engagemang – en kvinnolinje i svensk journalistik (Ami Lönnroth red.)  om kvinnliga journalistpionjärer, bl a flera ut pennskaftsgenerationen.

Hinner vi med, läser vi också något av Barbro Alving (Bang)  yngre än pennskaften men med Elin Wägner som sin stora förebild, inte minst i fredsfrågor,  och personlig vän.

Två aktuella filmer, tv-serien Fröken Frimans krig (finns på SVTplay)  och bioaktuella Suffragette om de engelska suffragetternas kamp kan ge ytterligare bränsle till diskussionerna. 

Det finns tre platser kvar på denna studiecirkel.

Anmälan till: ABF Eva Larsson – 08-554 424 40 eller eva.larsson@abf.se 

Lokal Hebbevillan

Tid: fem måndagar 7 och 21 mars, 4 och 18 april samt 2 maj

Klockan: 18 – 20:30

Avgift: 400 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 januari 2016.