Gå till innehåll

Visor på kvällskvisten med Finn Zetterholm

Tid: Torsdag 21 september 19:30 - 21:30
Pris: 150 kr
Lokal/sal: Kulturhuset Haninge, Caféet - Kulturhuset
Adress: Poseidons Torg, 13640, HANDEN
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr: 217150
Finn Zetterholm framträder med programmet "Romanser och såsopor".

Författare, visdiktare och sångare. En av våra stora svenska trubadurer som varit verksam sedan 1960-talet. Kultförklarad av en ny generation är han idag aktuellare än någonsin. I Finns sånger blandas det lyriska med det burleska, skämt med allvar. Finn Zetterholm har med sina många gånger fräna sånger kallats en visans värsting, men är också en finstämd vispoet.

Finn Zetterholm tillhörde det visgäng som började uppträda på vispråmen Storken under det sena 60-talet, dit hörde också Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Evert Ljusberg m.fl. Bengt Sändh och Finn Zetterholm inledde ett långt samarbete, de kallade sig Två trotziga trubadurer. De spelade in flera album tillsammans, turnerade landet runt och gjorde skandal i folkparkerna med sina fräcka och uppkäftiga sånger. Skandal gjorde också Lp:n Folklår som innehöll fula erotiska folkvisor från det gamla Bondesverige. Finn och Bengt Sändh medverkade också ofta i Ulf Thoréns TV-program Hvar 14:e dag och i Lars Molins kultfilm Baddjävlar som de gjorde sångerna till och spelade med i.

1985 började Finn Zetterholm skriva barnböcker. Läseböckerna för lågstadiet Antons årsbok och Saras årsbok blev stora framgångar och utkommer alltjämt i nya upplagor. Flera barnböcker följde, både bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker för mellanåldrarna. Den kritikerrosade boken Lydias Hemlighet – ett magiskt konstäventyr utkom 2004 och är översatt till sex språk och prisbelönad i Italien och Holland.

De senaste åren har Finn Zetterholm varvat visdiktande, sjungande och barnboksskrivande med att skriva krönikor, kulturartiklar och debattinlägg i media. Han är också gästlärare på Visskolan i Västervik.
Få artister har en sådan kunskap och erfarenhet av svensk vistradition som Finn Zetterholm vilket borgar för en trevlig kväll, fylld av skrönor, sång och spel.Entré 150:- (Personer som har "scenpass" 120:-)

Arrangör: ABF Södertörn i samarbete med Haninge Kultur och Haninge Riksteaterförening.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 24 augusti 2017.