Gå till innehåll

Författarbesök 12 april: Mattias Gardell

  • Fredag, 4 mars 2016

Välkommen till författarbesök på Haninge Kulturhus! 

Mattias Gardells bok Raskrigaren handlar om den rasistiska seriemördaren Peter Mangs, som med egna ord bedrev ett ”terrorkrig mot mångkulturen”. Boken är skriven som en deckare men där gåtan inte gäller vem mördaren är, för det vet vi, utan vad detta säger om oss själva och vårt samhälle. Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. 

Tisdag 12 april kl. 19:00 på Haninge Kulturhus. Fri entré.

Arrangörer: Haninge kultur och ABF Södertörn.

Raskrigaren handlar om den rasistiska seriemördaren Peter mangs som med egna ord bedrev ett "terrorkrig mot mångkulturen" genom att i nära ett årtionde mörda och försöka mörda bestämda kategorier Malmöbor han inte ansåg hade rätt att leva i den stad han definierade som sin: svarta, romer, muslimer, personer med "bakgrund" i forna Jugoslavien och MENA-regionen. Mangs räknade med att polisen aldrig skulle misstänka en som såg ut som de själva: en tillsynes vanlig, prydlig, vit svensk. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt?

Raskrigaren är skriven som en deckare, med korta kapitel, skiftande berättarjag, cliffhangers och inbyggda ledtrådar, men där gåtan inte gäller vem mördaren är, för det vet vi, utan vad detta säger om oss själva, vårt samhälle och vart vi är på väg. Studien bygger på tio tretimmarsintervjuer med Peter Mangs i högsäkerhetsfängelset Saltvik, hans egna politiska texter som aldrig tidigare offentliggjorts, den omfattande polisutredningen och samtal med anhöriga och många andra Malmöbor av alla slag.

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet där han forskar i spänningsfältet mellan religion och politik. Han har bland annat studerat svart nationalistisk islam i Förenta staterna, vit religiös rasism, förändringsprocesser i islams politiska landskap, religion och våld, ockult fascism, hatbrott, tortyrens återkomst som ett juridiskt sanktionerat rättsinstrument och antimuslimsk rasism (islamofobi). Gardell var sakkunnig i Breivikrättegångnen i Norge. Hans senaste bok Raskrigaren publicerades i november 2015.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 6 april 2016.