Gå till innehåll

Samhälle, politik, fackligt

Samhälle rotationsbild

Klassresor och kvinnlig vänskap i Elena Ferrantes Neapel

De bästa vännerna Lila och Elena växer upp i samma kvarter i Neapel, de gör allt tillsammans och i skolan är de båda stjärnor, en ständig konkurrens om de bästa betygen, om lärarinnans uppmärksamhet – en tävling som Lila alltid vinner.

Skolan blir ett löfte om något annat, möjligheten till utbildning kommer att forma de båda flickornas liv, utbildningen blir en väg till frigörelse. Elena får studera vidare, men inte Lila. Lila tvingas gifta sig - för sin ekonomiska trygghet, för familjens ekonomiska trygghet.

Elena tar sig bort från kvarteret, vi följer hennes väg till universitetet, där hennes känsla av utanförskap blir påtaglig, de andra studenterna kommer från akademiska hem, de har ett sätt att tala som Elena aldrig kunnat läsa sig till – och hon tivlar på sig själv.

I denna studiecirkeln läser vi hela Ferrantes Neapelkvartett, en bok per cirkeltillfälle. Tillsammans pratar vi om kvinnlig vänskap, om konkurrens. Vi pratar om möjligheten till utbildning och den påverkan det har på en människas liv, en kvinnas liv, om kulturellt kapitalet, och dess djupa fäste i oss - kan vi läsa oss till inkludering i den kulturella medelklassens rum?

Vi följer Elena och Lilas möten med arga våldsamma män, kulturmän, stöttande lärarinnor och arbetande kroppar - möten som formar deras identiteter.

Träffarna sker varannan vecka.

Pris 320 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 september 2017.

Fakta

Startdatum: 6 november 2017

Veckodagar: Måndag(ar)

Tidpunkt: 18.00 - 20.30

Platser kvar: 10

Antal tillfällen: 4

Arrangör: ABF Stockholm

Cirkelledare: Karin Kristensson

Plats: ABF-Huset , ABF-Huset (ej Fastställd Lokal)
Sveavägen 41, 11181, STOCKHOLM

Arrangemangsnummer: 440590


Visa större karta