Gå till innehåll

Samhälle, politik, fackligt

/ImageVaultFiles/id_136/cf_77/Samh-lle_huvudbild.JPG

Det postkoloniala arvet i vår samtid

En fördjupning i hur postkolonial teori och tematik kan användas för att förstå, beskriva och analysera samhällsdebatter och utmaningar i vår samtid.

I denna studiecirkel ges en översiktlig introduktion till hur postkolonial teori kan användas som verktyg för att förstå våra samtida samhällsutmaningar. I cirkeln presenteras ett antal postkoloniala teoretiker och deras idéer om frågor som den västerländska kunskapsproduktionen, språkets betydelse och moderna rasismens strukturer. Vi klargör och använder oss av begrepp som kritisk rasteori, intersektionalitet, könsmaktsordning, vithetsnorm, vithetsprivilegier, kulturell appropriering och kulturell uppskattning. Med hjälp av dessa begrepp tittar vi på och diskuterar därefter tillsammans hur strukturer från kolonialtiden fortlever och medverkar till en politisk, vetenskaplig och kulturell över-och underordning som sätter prägel på strukturer i samhället.

Kursen riktar sig till dig som är intresserad av hur postkolonial teori och tematik kan användas för att förstå och beskriva samtida samhällsdebatter och utmaningar. Efter första introduktionstillfället fördjupar vi oss i fyra aktuella politiska debatter och samhällsutmaningar med en spännvidd från det lokala till det globala. Teoretiska texter blandas med nyhetsrapporteringar, politiska uttalanden, dokumentärfilmer, filmer m.m.

Vi träffas under fem tillfällen med start torsdag den 22a februari kl 18.00-20.30 och diskuterar under ledning av Costan Barzanje, med examina i internationella relationer och internationell konflikthantering. Costan har även studerat arabiska och bott i Mellanöstern.

Cirkelträffarna sker varannan vecka.

Pris 390 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 februari 2018.

Fakta

Startdatum: 22 februari 2018

Veckodagar: Torsdag(ar)

Tidpunkt: 18.00 - 20.30

Platser kvar: 10

Antal tillfällen: 5

Arrangör: ABF Stockholm

Cirkelledare: Costan Barzanje

Plats: ABF-Huset , Värmlandsrummet, 5tr
Sveavägen 41, 11140, STOCKHOLM

Arrangemangsnummer: 445274


Visa större karta