Gå till innehåll

Om ABF

ABF är Sveriges ledande studieförbund. Vi finns i alla landets kommuner och erbjuder studiecirklar (kurser), föreläsningar, seminarier och kulturarrangemang.

gitarrlektion
På vissa håll i landet kan man även läsa in grundskole- eller gymnasiekompetens och sfi, svenska för invandrare.

Människor över hela landet har sin egen relation till ABF, och det är precis så det ska vara. ABF är nämligen till för alla, och det har det varit ända från starten 1912, då det grundades och blev Sveriges första studieförbund.

Vi består av våra medlemsorganisationer. ABF är partipolitiskt obundet, men våra värderingar sammanfaller med arbetarrörelsens. ABF växte fram som en politisk rörelse. Grundarna är Socialdemokraterna, LO och Konsumentkooperationen.

Tanken var att organisationernas medlemmar skulle få verktyg för att kunna påverka sin egen situation, och få en möjlighet att förändra samhället. I dag har ABF 59 medlemsorganisationer och 54 organisationer med samarbetsavtal. 

Studiecirkeln är basen

Basen i ABF:s verksamhet är studiecirkeln, både studiecirklar för allmänheten och de studiecirklar som ABF arrangerar tillsammans med våra medlemsorganisationer. Idag kan man studera nästan vad man vill i en cirkel, och vem som helst kan starta en studiecirkel. Många har sagt om den svenska studiecirkeln att man lär sig något mer än just det ämne som studeras. Man lär sig att våga tänka själv, och att ifrågasätta.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 november 2013.