Gå till innehåll

Augusti 2013

Ordf. har ordet,...

ABF ska vara välkänt och ligga i framkant!

När jag för ett tag sedan föreslog för en mig närstående person att hon skulle kunna bli cirkelledare i ABF så sa hon ” cirkelledare i vad då?” och jag förstod att för henne var inte ABF lika självklart som det är för mig.

För mig är ABF mötesplatsen, stället som finns överallt i varenda kommun i hela Sverige där man kan få träffa andra, lära sig något nytt eller ibland lära ut vad man själv kan. Saker som kan bli till ny kunskap både för mig och för andra när jag och vi har filtrerat det nya genom våra erfarenheter och tidigare kunskaper.

Jag vill också att ABF ska vara en organisation som är på tå för nya saker och nytt tänk. Om det ska lyckas krävs en nyfikenhet och lyhördhet och svaret ”det har jag inte tänkt på men det funkar säkert om vi gör så här..” när du eller någon annan kommer med nya idéer. Det gäller såklart både för dig och mig som deltagare men också för alla er anställda och verksamma i organisationen. Ni är ju de som skapar ramen till det bästa ABF, tänk på det. ”Om vi gör som vi alltid har gjort kommer resultatet att bli som det alltid har blivit”, det är något att ha med sig i tankarna när man tycker att nya saker är jobbiga eller rent av dumma. Vissa saker av de gamla vi alltid gjort är såklart bra men ibland behövs nytt tänk för att vi ska komma vidare.

ABF:s verksamhet är också fritt och frivilligt, så som folkbildningen alltid är. Det är bara du och ingen annan som väljer om du vill erövra nya kunskaper eller dela med dig av dina kunskaper. Ingen annan bestämmer åt dig.

 Jag har alltid velat få svar på frågan ”varför”. Kanske har livet lärt mig att ibland räcker det med att få svaret ”därför”. Men nyfiken är jag fortsatt. Och därför är ABF en så härlig plats att vara på, där finns hur många ”varför” som helst och oftast är inte ”därför” svaret!

 Jag har genom åren deltagit i många, många möten och studiecirklar. De allra flesta har gett mig kraft och vilja. Väldigt få suger. Och om de gjort det så måste jag ställa mig frågan ”vad gjorde jag för att ändra den känslan”? För ABF:s verksamhet beror på dig och mig som deltar. Det finns inget facit och ingen som vet mer eller är värd mer än någon annan. Vi gör det tillsammans.

 Kika runt på vår hemsida och se alla cirklar, kurser, föreläsningar, sång, musik, skapande och tusen andra möjligheter som finns. Visst blir du sugen? Och hittar du inte vad du vill ha så kan du skapa det själv, kontakta bara någon ur personalen så hjälper de till att formulera det du funderar på för det finns säkert fler än du som är nyfiken på just det, jag lovar.


Ellen KeyEllen Key

 Och kom ihåg vad Ellen Key, författare och pedagog, sa för länge sedan ”bildning är vad man minns när man glömt vad man lärt sig”.

 Kom med!

 

/Gunilla


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 oktober 2015.