Gå till innehåll

December 2013

Ordf har ordet,...

Krönika december.


För mig och säkert för många av er andra så handlar de kommande helgerna om den svenska traditionen med jul och nyår, julbord, tomte, lucia, raketer, tid att umgås och kanske något besök i kyrkan.

Ibland glömmer vi dock bort att väldigt många av oss svenskar har en annan bakgrund och en annan tradition. När jag skriver detta så är jag i Stockholm på riksdagen och jag gick några steg bort i korridoren och satte mig på soffan hos Shadiye som är riksdagsledamot från Göteborg och som i sitt ursprung är kurdisk muslim. Jag frågade henne hur hon och hennes familj firar jul och nyår och här är hennes berättelse.

"Jul är ju Kristus födelsedag och som muslim så firar man ju inte den helgen, men som muslim har man respekt för andras religioner och som svensk så har vi såklart tagit till oss de svenska traditionerna så vi firar jul och nyår. Vi äter julmiddag fast vi har kalkon istället för julskinka eftersom muslimer inte äter skinka, vi äter köttbullar och kycklingkorv och jag brukar duka i rött och grönt och vi har tomte och julgran såklart och vi ger varandra presenter. Men jag är ju född i Iranska Kurdistan och där firar man inte jul. På nyår, som i Iran firas på Nawros den 21 mars, är det viktigt för kurder, perser, azerier och belucher att duka bordet med sju olika saker som symboliserar våren och livet och förnyelsen. De sakerna ska börja med ett S. onsdagen innan den 21 mars så tänder man brasor och så hoppar man över dem och tanken med det är att man ska lämna sjukdomar och annat elände till elden och se med tillförsikt på det nya året som kommer. Några veckor innan det nya året kommer, så vårstädar och fejar och köper vi nya saker och kläder. Vi ger varandra presenter och äter god mat och umgås med familj, släkt vänner och grannar. Barnen är lediga ett par veckor runt Nawros och det är vår stora högtid. Vi målar också ägg precis som man gör på påsken i Sverige. I Irak firar kurderna det nya året två gånger, dels den 31 december, dels den 21 mars. Nawros är även Kurdernas nationaldag.

Profeten Mohammeds födelsedag är en annan speciell dag för oss muslimer. Han föddes den 20 augusti år 570 e.kr. Högtiden firas olika i olika länder, med särskilda gudstjänster i moskéer eller hemma. Vi lagar mycket mat och äter det på morgonen, de flesta äter senare ex till lunch när man kommer hem från moskén och sedan går man hem till varandra och umgås. Man bjuder gästerna både på mat bakelser(sötsaker) samt att man läser ur Koranen det avsnitt som hör samman med denna dag. Man firar högtiden väldigt olika.

Eid al-Fitr: Fastebrytande festen är en annan högtid som innebär återkommande lycka eller feststämning. Den följer efter fastemånaden Ramadan. Eid al-Fitr är en tacksägelsedag då muslimerna samlas i en glad stämning för att visa sin tacksamhet mot Gud som hjälpte dem att uppfylla sina andliga plikter. Man tackar Gud genom att skänka en summa till välgörande ändamål (Fetrah). Fastebrytandets fest varar vanligtvis tre eller fyra dagar. Man tar på sig nya och rena kläder, kramar om varandra och ger varandra presenter. Familj och vänner samlas för att firar högtiden tillsammans och njuta av god mat och festens särskilda sötsaker.

Offerhögtiden är den tredje högtiden som vi firar, som muslim slaktar man denna dag får till åminnelse av Abrahams offer. Köttet delas ut till de fattiga. I alla muslimiska länder firar man den här högtiden genom att slakta djur. Det går inte slakta djur här i Sverige så därför skänker vi bort pengar/gåvor istället. Har vi tur så är våra högtider röda dagar i Sverige, men om de inte är det så får vi anpassa oss och göra firandet lite mindre. När man bor i Sverige så blir det ändå de svenska högtiderna som blir de vi firar mest”

När jag lyssnade på Shadiye så tar jag med mig en sak och det är att är att ta reda på när det är viktiga högtider för svenskar med ursprung i andra kulturer och undvika att planera in saker då. För visst ska svenskar med annan bakgrund ha rätt att fira sina viktiga helger utan att behöva känna att man lämnar återbud till något annat?

God jul och gott nytt år, vi ses igen i januari! 


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 oktober 2015.