Gå till innehåll

Februari 2014

Ordf har ordet,...

Startskottet till ett engagemang som aldrig kommer att ta slut.

 

Det var faktiskt en ABF-kurs arrangerad av mitt fackförbund Kommunal som fick mig att engagera mig i samhällsfrågorna lite mer än så där till vardags. Vi som jobbade som dagbarnvårdare på den tiden, sent 80-tal, fick erbjudande av vårt fackförbund att gå en arbetsmiljökurs under ledning av duktiga cirkelledaren Else och trots att jag minns att det var krångligt med barnvakt så nappade jag på den och gick en kväll i veckan i några veckor. På köpet fick jag många nya kunskaper förmedlade via den engagerade Else som trots många år i Sverige ändå pratade danska så man fick spänna öronen lite extra men också samvaro och många glada skratt ihop med arbetskamrater som jag annars inte tillbringade kvällarna med.

Det väckte liv i mitt gamla engagemang från SSU-tiden och blev startskottet för både fackligt och senare politiskt engagemang som förmodligen aldrig kommer att ta slut. Det som var så bra med den där första studiecirkeln och som jag fortfarande kommer ihåg, och senaste pratade om vid Elses begravning, är att jag fick gå den ihop med mina arbetskamrater. Vi kunde koppla ihop det som hände oss i vardagen under jobbet med lagar, regler och hur samhället egentligen fungerade. Och ju mer vi lärde oss ju mer ville vi veta och påverka.

Ibland blir jag inbjuden till fackliga utbildningar som pågår för att under någon timma beskriva mitt nuvarande uppdrag som riksdagsledamot och svara på frågor från deltagarna som går kursen. De tillfällena är de bästa i hela mitt uppdrag! Det är ibland inte helt lätta frågor men det ger så mycket. Senast i måndags var jag med på en sådan kurs, arrangerad av IF Metall, och eftersom den var placerad i Töcksfors så handlade så klart frågorna mycket om lokalpolitiken och framförallt om varför vi kommunpolitiker vill lägga ner högstadieskolan där. Inga lätta diskussioner att ta, men nödvändigt att vrida och vända på det som ligger till grund för besluten. I det här fallet handlar det mer om att säkerställa kompetensen än om ekonomi, alla barn i kommunen måste både idag och i framtiden ha tillgång till lärare som är utbildade för just det de undervisar i för annars får de inte betyg och då räcker inte barnantalet till för två högstadieskolor. Det har i alla fall jag landat i och är det som jag grundar mitt ställningstagande på.

Det bästa med studiecirklar är ju just möjligheten att få vrida och vända på argument tillsammans med andra, att få nya infallsvinklar och att –kanske – byta åsikt på grund av att man fått ny kunskap.

Dessutom erbjuder oftast fackförbunden mer cirklar än de som är kopplade till ditt arbete, det kan handla om din privatekonomi, hälsa, data eller annat som du själv är intresserad av. Och för dig som just nu befinner dig mellan två jobb eller du som gjort ditt på jobbfronten är studiecirklar en självklar och bra form för social samvaro med andra.

Så ta chansen att lära mer om det du är nyfiken på!


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 oktober 2015.