Gå till innehåll

Mars 2014

Ordf har ordet,...

ABF är unika med att finnas överallt


Studieförbundet ABF är verkligen unika med att finnas överallt, i varenda liten kommun och på många ställen på de mest omöjliga platser dessutom. När skylt efter skylt av samhällsservice tas bort så finns vi kvar. Vi kanske inte har öppet varje dag men vi finns tillgängliga för samarbete med bygden när så önskas.

I min hemkommun Årjäng har vi en helt otrolig lanthandlare, Rikard Ohlin, som drar med sig hela kommunen på de mest omöjliga idéer. Han är en sann entreprenör. Som lanthandlare är man ju navet i bygden och den naturliga mötesplatsen men det som är lite unikt med Rikard är att han fångar alla bollar och verkligen ser till att det händer något av dem. Hur tokiga de än är. Därför var han och lanthandeln en av de första som gick med i ett projekt om serviceställen kopplade till lanthandeln, alltså att ha ett rum innanför affären med dator och en” några timmar i veckan anställd-person” som hjälpte till med ärenden till statliga myndigheter. Vad jag förstår ska det projektet nu utvidgas. Jätteintressant.

Hans fru lämnade sitt arbete inom vården och tog den delen av affärens byggnad som inte användes och startade ett litet café som nu har svällt till att vara heminredningsaffär och catering med fantastiskt god mat.

Och alldeles nyss köpte de en avställd järnvägsvagn på om jag kommer ihåg rätt 10 ton och drog hem till Sillerud som så småningom ska bli hotell och Bed and breakfast. Jag är full av beundran för den påhittighet och den otroliga vilja och energi som finns hos människor som Rikard och Sinikka.

Och för att lyckas gäller det att lära sig att inte säga nej utan att tänka i andra banor än man brukar. Då brukar lösningarna komma också och de nya vägarna till att lösa de utmaningar man står inför.

”Om du alltid gör vad du alltid har gjort, kommer du alltid ha vad du alltid har haft”– det är ett citat som jag inte vet vem som sagt från början, men det är en ganska bra definition på motsatsen till entreprenörskap tycker jag.

Att våga göra saker annorlunda, att inte fastna i att det inte går utan att försöka hitta andra vägar som utmanar problemet man fastnat i, det är det som kännetecknar sanna entreprenörer.

Och det är i möten med sådana män och kvinnor som vi i ABF kan bidra med det vi är bäst på, att skapa mötesplatser och genom samtal och cirklar lära mer av varandra. En vinna – vinna situation för alla parter. 


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 oktober 2015.