Gå till innehåll

September 2014

  • Onsdag, 24 september 2014

Ordf har ordet,...

Att hantera verkligheten

 

Efter att ha levt med valrörelse i månader så känns det alltid lite märkligt när vardagen tar vid. Denna gång än märkligare med tanke på valresultatet där ett främlingsfientligt parti med rötter i rasismen och nazismen som faktiskt vill göra skillnad på människor blev landet tredje största parti. Hur man än vrider och vänder på det så landar vi tillbaka i att valresultatet såklart avspeglar verkligheten just nu i samhället.

Samhället som blivit hårdare de senaste åren, som har utförsäkrat människor ur trygghetssystemet av enda orsaken att de varit sjuka eller arbetslösa för länge, de har inte blivit friska eller fått jobb, nej, de har bara ramlat ur systemet. Samhället som levererar jobb man inte kan försörja sig på, många är de som måste ha både ett, två och tre jobb och ändå tvingas till socialkontoren för att få hjälp. Samhället som med politiska beslut gör skillnad på hur mycket skatt en pensionär ska betala i förhållande till en löntagare.

Det är klart att främlingsfientligheten växer när oron för den egna situationen växer. Det är alltid enklare att välja bort ”de där” som man inte riktigt känner så väl.

Det är därför det är så viktigt med studieförbundens verksamhet där väldigt mycket av målen är att skapa mötesplatser där de som annars inte naturligt skulle mötas faktiskt gör just det. Möts, trivs och lär av varandra.

Mångfaldsdagen som vi tog över ansvaret för var just en sådan mötesplats. Inte kan jag påstå att jag kände till värst mycket av musiken som spelades innan jag kom dit, men den var medryckande, artisterna var fantastiska vare sig de sjöng, dansade eller berättade. Vi trivdes tillsammans. Och vi möttes i gemenskap. Så viktigt.

Jag hoppas att den här hösten och vintern som står framför oss ska innebära många, många fler sådana mötesplatser där det blir naturligt att träffa människor som du annars kanske inte skulle ha träffat för att få nya influenser, lära dig nya saker och ta till dig andras kultur samtidigt som du delar med dig av din egen.

Vi har fått några nya medarbetare i ABF och jag vill hälsa dem välkomna till vår organisation. Vi har också några medarbetare som sedan förra nyhetsbrevet lämnat oss och dom vill jag önska lycka till på nya vägar i livet.

Nu hänger det på oss alla, styrelse, medarbetare, medlemsorganisationer, samarbetspartners och såklart alla deltagare att vilja välja ABF och gemensam verksamhet.

För att öka mångfalden och för att minska viljan att rösta på främlingsfientliga partier i nästkommande val!

 

/Gunilla

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 oktober 2015.