Gå till innehåll

Politisk ideologi

Vill du lära dig mer om politisk ideologi? Nedan hittar du några material som används inom ABF.

Jämlikhetsanden - Därför är jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen
I "Jämlikhetsanden"  från 2009 sammanfattar Richard Wilkinson och Kate Pickett­ sin omfattande forskning. De visar hur graden av ojämlikhet i ett samhälle påverkar hur vi mår både fysiskt och psykiskt; hur länge vi lever; hur vi lyckas med våra studier; hur vanliga tonårsfödslar är; hur utbredd fetman är; hur mycket kriminalitet och våld som finns; hur stor den sociala rörligheten är, med mera. De nya banbrytande kunskaper som ges om hur våra moderna samhällen fungerar är kraftfulla ­verktyg som kan användas för att vända den negativa ­spiral av ökande ­samhällsproblem, misstro och social oro som ­präglat västvärlden i ­flera decennier.

Här kan du beställa boken - Här finns ABFs studiehandledning till boken

Politiska ideologier - en liten bok om stora idéer
Historiska återblickar, framtidsperspektiv och utvecklingslinjer i Sverige och internationellt - vilka grundvärderingar står bakom de olika ideologierna ; socialism, liberalism, konservatism, feminism? Boken är skriven av Göran Färm och utkom 2007.

Här kan du beställa boken - Här hittar du studiehandledningen

Socialismens liv efter döden
Klas Gustavssons bok "Socialismens liv efter döden" från 2004 är en introduktion till akademisk vänsterdebatt, men också en debattbok om vänsterns förhållande till ”det stora epokskiftet” och en kritik av 2000-talets ”postpolitiska” socialdemokrati.

Här kan du beställa boken - Här finns ABFs studiehandledning till boken


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 13 november 2013.