Gå till innehåll

Konst, måleri, teckning

Teckning - Jenny Berggren

Kursen ger en introduktion till konsten att teckna realistiskt. Vi arbetar med blyerts och kol där vi blandar akademiska och mer fria övningar för att öva upp förmågan att se och skapa förståelse för teckningens principer och tekniker.

Kursen vänder sig till nybörjare såväl som till professionella. Genomgångar och övningar är gemensamma, men handledningen ges individuellt utifrån dina förutsättningar och behov. Färdigheter i teckning är en viktig grund för all konstnärlig verksamhet men teckning är också en konstform i sig.

Bland de saker som gås igenom och diskuteras under kursen är linjer, former, proportioner, volym, ljus och skugga. Även material diskuteras. Vi tittar på hur ett tredimensionellt föremål kan tolkas på en tvådimensionell yta, och fokus ligger på att få en teckning som ser så verklighetstrogen ut som möjligt.

Upplägget består av tre akademiska övningar, där vi under flera träffar långsamt och metodiskt fokuserar på samma teckning. Dessa längre övningar varvas med kortare och mer fria övningar för att komplettera det pågående momentet. Vi börjar med att kopiera en färdig teckning för att öva linjer, proportioner och former. Sedan applicerar vi våra färdigheter på ett tredimensionellt föremål genom att vi tecknar av en skulptur, och övar därigenom dessutom på volym, ljus och skugga. Det tredje momentet är levande modell, där vi använder det vi lärt oss i de övriga momenten och även lägger till gest och rörelse i bilden.

Visst material ingår i kursen, men till första träffen behöver du ta med ett block med papper (minst storlek A4), en eller flera blyertspennor med hårdhetsgrad HB och ett sudd.

Lärare är Jenny Berggren som är utbildad vid The Swedish Academy of Realist Art, där hon även har undervisat förstaårs-studenter. Läs mer om Jenny och se exempel på hennes arbeten på jennysbilder.se.


Om du tillhör ett LO-förbund kan du ha rätt till subvention om du går en studiecirkel hos ABF.
Kontakta din fackliga organisation för mer information.

Pris 1950 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2017.

Fakta

Startdatum: 4 oktober 2017

Veckodagar: Onsdag(ar)

Tidpunkt: 18.00 - 21.00

Platser kvar: 3

Antal tillfällen: 9

Arrangör: ABF Umeåregionen- studieråd Umeå

Cirkelledare: Jenny Berggren

Plats: Kreativ kollektiv, Stora Rummet
Pilgatan 13, 90331, UMEÅ

Arrangemangsnummer: 207387


Visa större karta