Gå till innehåll

Den sociala delen för PRO:s medlemmar är viktig

  • Onsdag, 25 januari 2017

Att värva nya medlemmar och att integrera också äldre personer är några viktiga uppgifter för PRO i Uppsala län. Här vill man få reda på saker innan de händer.

Fikabrödet och kaffet står redo på sammanträdesbordet. Kontorshunden Ramses bevakar om det faller smulor på golvet. Att fika är centralt på PRO: Utan fika, inget möte, säger distriktsord­förande Carl-Eric Thörngren skämtsamt.

Men det görs förstås mycket viktigt arbete här också. PRO i Uppsala län består av 17 000 medlemmar och totalt 49 olika lokala föreningar. Här finns Sveriges största PRO-förening, i Enköping, med 2 500 medlemmar, men också landets minsta förening med 15 finsktalande damer. Pensionärer blir allt äldre och allt friskare.

Nu finns det ungefär 500 000 personer över 80 år i Sverige. År 2030 beräknas antalet vara 900 000 personer. PRO försöker därför locka med friskvård, dans och vattenjympa. Släktforskning är också stort. Det finns nischade föreningar som PRO Kultur där man går på teater, film och föreläsningar tillsammans. Gemensamma resor är också uppskattat. Det finns både boule- och bridgeresor.

– Det är mest kvinnor som är med. Männen känner sig nog färdigutbildade, säger Carl-Eric Thörngren och ler. En svårighet för PRO liksom för andra frivilligorganisationer är att få medlemmarna att arbeta aktivt:
– Många tar del av våra aktiviteter, men få vill ta på sig större uppdrag, säger Carl-Eric Thörngren.

Blivande pensionärer kontaktas ett halvår innan pensioneringen och hälsas välkomna. Man har också bjudit in till After work. Då kom det 70 personer. Man kunde visserligen vinna en I-pad också och det kanske lockade, men uppslutningen var god.

– Den sociala delen för oss är jätteviktig. Många lever ensamma. En viktig grupp för oss är de som har slutat jobba men som inte har så många sociala kontakter, säger Carl-Eric Thörngren.

PRO arbetar också aktivt i olika pensionärsråd i både kommun och landsting för att få insyn och kunna påverka hemtjänst, vård och byggande av äldreboenden. Och ABF är en viktig samarbetspartner för det arbete som görs:
– ABF betyder mycket för oss inom PRO genom att de kan utbilda olika funktioner för oss och att de också kan stötta i olika projekt, säger Carl-Eric Thörngren. 

Text: Christina Wahldén Foto: Felicia Sjögren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 27 januari 2017.