Gå till innehåll

Se mig som konstnär i första hand, inte som flykting

  • Fredag, 27 januari 2017

När Ahlam Zaraa kom till Sverige från Syrien träffade hon Rajaa Mikari, som hon redan kände sedan tidigare från Damaskus. De hade flytt och ovetande av varandra hamnat på samma plats. Ett starkt återseende.

Tillsammans med Sanaa Zahed, också från Syrien, är de en grupp med ytterligare några konstnärer som träffas hos ABF i Uppsala och stöttar varandra. De har haft två utställningar under hösten 2016, på Missionskyrkan samt på Gottsunda centrum.

Alla tre är universitetsutbildade; Ahlam är i grunden lärare, Sanaa är grafisk formgivare och Rajaa är scenograf. Här har de tagit sin konst vidare; Ahlam Zaraa funderar på att börja arbeta i nya tekniker, som kanske glas. Sanaa Zahed vill utveckla sitt skulpterande och har haft kontakt med en gallerist i Frankrike.


Ahlam Zaraa har bara varit i Sverigei ett år, men har redan ställt sig på Regina teaterns scen och varit med på poesifestivalen Ordsprak. Då läste hon sina dikter på engelska. Alla tre kvinnorna vill ha en större identitet än den som flykting, de vill inte att någon ska tycka synd om dem, de vill bli sedda i kraft av sitt konstnärsskap. Men det innebär också en smärta att vara den som har tagit sig vidare från kriget, när det finns släkt och vänner kvar i kaoset.
– Jag är en budbärare. Jag måste vara stark. Det finns ingen tid för de här dumma känslorna, säger Ahlam Zaraa.

De får styrka av att arbeta i grupp. I Damaskus arbetade de också tillsammans med andra konstnärer, träffades på kaféer och läste dikter för varandra. Gemenskapen här ger kraft.

Rajaa Mikari arbetar med bilder av det gamla Damaskus, en plats som finns på listan över världsarv. För två månader sedan födde hon en dotter. Rajaa Mikari vill utforska det gamla Damaskus kopplat till mödraskapet. Det gamla och det nya. Dottern sover sig igenom hela intervjun. Hon som är framtiden. Hon vars namn betyder Sol.

Text: Christina Wahldén Foto: Felicia Sjögren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 27 januari 2017.