Gå till innehåll

Starta en egen studiecirkel

 

 (1) Vad drömmer du om att lära dig?

Kanske har du mycket att göra. Men ta en minut och tänk. Vad vill du göra? Veta mer om? Testa på? Nu har du möjligheten att förverkliga din dröm, stor eller liten. Att teckna manga, diskutera global rättvisa, spela musik eller lära dig spanska.

Kan du formulera din dröm? Bra. Det är så det börjar.

(2) Planera din cirkel!

När du har tänkt ut vad du vill lära dig mer om - kolla först här på ABF.se. Kanske finns det redan en kurs/studiecirkel i ditt ämne? Då är det bara att boka på nätet, gå med i gruppen och sätta igång. Men hittar du inte det du letar efter, vill ta ett uppdrag som cirkelledare i något speciellt ämne eller vill starta en egen studiegrupp tillsammans med kompisarna, så kontakta oss! Vi hjälper dig att komma gång. 

Här fyller du i uppgifterna om din cirkelstart! 

En studiecirkel ska bestå av minst tre personer. Så hör dig för bland vännerna - det finns säkert någon som är intresserad av att lära sig mer om samma ämne! Får du inte tag på tillräckligt många, kan du ändå höra av dig till oss. Då kan vi försöka hjälpa till att hitta fler personer så att ni kan starta upp er grupp.

Innan ni går vidare - fundera över målet med cirkeln och på vilket sätt ni vill jobba med ert ämne.
Läs mer om studiecirkelns pedagogik 

(3) Sätt igång!  

Kontakta sedan ABF på din ort och berätta om din cirkelidé! Vi erbjuder cirkelledarutbildning, hjälper dig att lägga upp en plan för era träffar, välja studiematerial, boka lokal mm.

Exakt hur ni lägger upp cirkeln är helt upp till er så länge studiematerialet och studieplanen blir godkända av ABF. Det är inte bara böcker ni kan studera. Varför inte använda sig av tidningsurklipp, Internet eller filmer? Har ni en egen studiecirkel kan ni  få hjälp med kostnadsersättning för utgifter som är kopplade till cirkeln - böcker etc. 

ABF behöver även ha in personuppgifter med namn och adress på deltagarna och den som utsetts till cirkelledare. Cirkelledaren får därefter en närvarolista att fylla i vid varje träff. Läs mer om att vara cirkelledare

 Nu är det bara att bjuda in till första träffen och sätta igång!
 


Godkännande

För att kunna få stöd från ABF finns det vissa regler som måste uppfyllas:

  • Cirkeln ska bestå av minst nio studietimmar (en studietimme = 45 minuter) uppdelat på minst tre träffar.

  • Cirkeln kan träffas högst tre gånger per vecka och träffarna får inte hålla på längre än fyra timmar vid varje tillfälle.

  • Tre deltagare inklusive ledaren är minimum.

  • Deltagarna ska vara 13 år eller äldre.

  • Åtminstone tre av cirkeldeltagarna ska vara närvarande varje gång.

  • Studiecirkeln ska vara tydligt skild från andra typer av föreningsverksamhet, styrelsemöten mm. Studierna kan inte heller bestå av sportutövande  - det går till exempel inte att ha en cirkel i fotboll.

  • Verksamheten får inte ha ett kommersiellt syfte.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 augusti 2014.

Så här kommer du igång

1. Kom på ett ämne till din cirkel
2. Hitta två till som vill vara med!
3. Hör av dig till ABF med din idé
4. Få hjälp med material mm
5. Samla deltagarna och sätt igång!   

Blanketter för att starta din cirkel

Jonashallqvist_publik_180x115