Gå till innehåll

Susanna Alakoski - ABFs litteraturstipendiat 2012


Susanna Alakoski mottog ABFs litteraturstipendium 2012

Motivering:

Susanna Alakoski tilldelas Arbetarnas Bildningsförbunds litteraturstipendium 2012 för sitt banbrytande folkbildningsarbete för att synliggöra klass- och könsorättvisor i dagens svenska samhälle.

Alakoski
är en driven berättare, en skarp debattör och en förgrundsgestalt för den nya generationen av svenska arbetarförfattare. Från debutromanen "Svinalängorna” till den självbiografiska "Oktober i Fattigsverige" har hennes litterära produktion genomsyrats av ett rakryggat klassperspektiv.

Det brinnande engagemanget för alla barns rätt till goda uppväxtvillkor genomsyrar också en annan sida av Alakoskis författarskap - barn- och ungdomslitteraturen - där hon söker etablera relationer mellan barn och vuxna och mellan barn och barn befriade från normer och konventioner.

Likt flera andra av arbetarlitteraturens stora namn står Susanna Alakoski med ena foten i skönlitteraturen och med den andra i debattkonsten. Hon tar ofta till orda i tal och skrift, men tar också initiativ till antologier som ger röst åt andra med viktiga saker att säga.

Vår tid behöver berättare som Susanna Alakoski, vars författarskap synliggör villkoren för dem som lever på skuggsidan av det klassamhälle som andra vill förneka.

Läs mer om Susanna Alakoski på www.susannaalakoski.se


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2017.