Gå till innehåll

Daniel Poohl - ABFs litteraturstipendiat 2013


Daniel Poohl mottog ABFs litteraturstipendium 2013

Motivering:

Daniel Poohl tilldelas Arbetarnas Bildningsförbunds litteraturstipendium 2013 för sitt hängivna arbete med att med ordets hjälp synliggöra rasismens rötter, former och drivkrafter.  

Som chefredaktör för tidningen Expo och en av författarna till "Ut ur skuggan - En kritisk granskning av Sverigedemokraterna" har Poohl bidragit till förståelsen av vår tids högerextremism. I romandebuten "Som om vi hade glömt" fördjupar han bilden genom att skildra sin egen bakgrund i en liten dalsländsk bruksort under ett tidigt 1990-tal präglat av ekonomisk kris, industrinedläggelser, balkankrig, lasermän, brinnande flyktingförläggningar och drag under galoscherna. 

Poohl skriver in sig i den arbetarlitterära traditionen genom att beskriva en uppväxt vid välfärdsstatens marginaler. Hans berättelse om elvaåringens möte med de kosovoalbanska flyktingar som flyttade in i de tomma lägenheterna i Åsensbruk skapar en inlevelse i de krympande förväntningarnas missnöje - men också i hur medmänskligheten kan utgöra motkraft när rasismen förgiftar ett samhälle. 

I en tid där rädslan för den andre breder ut sig behövs folkbildare som Daniel Poohl mer än någonsin.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2017.