Gå till innehåll

Eija Hetekivi Olsson – ABFs konst- och litteraturpristagare 2016

  • Torsdag, 29 september 2016

ABFs litteratur- och konststipendium 2016 tilldelas Eija Hetekivi Olsson.

Motivering:
Eija Hetekivi Olsson tilldelas ABFs litteratur- och konstipendium 2016 för sina romaner ”Ingenbarnsland” och ”Miira”. Med ett klassperspektiv som bränner och borrar sig in under huden skildrar böckerna Miiras barndom och ungdom i ett segregerat Göteborg, i förorterna Gårdsten och Bergsjön, under 80- och 90-talet. Klass, kön och etnicitet är de bojor Miira kämpar emot. Outtröttligt och med alla till buds stående medel visar hon att hon inte finner sig i orättvisor eller på förhand uppgjorda roller för de som står längst ifrån makten.

En tuff och ilsken överlevare med stor integritet far fram genom betongen, ordkargt peppad av föräldrar vars hårda kroppsarbete sliter ut dem i förtid. Hungrande efter kunskap sätter hon målen för sin framtid skyhögt. Oavsett om hon befinner sig i skolan, i bostadsområdet eller i arbetslivet bankar, slår och hamrar hon på samhällets portar för att bli insläppt och för att ta plats. I Miiras vildsinta och arga protester bor också solidariteten med de som finns omkring henne. Ger er inte, tjejer, ge inte upp, signalerar hela hennes uppenbarelse.

Det personliga språket i romanerna, egensinniga ordvändningar och ordvrängningar, spränger och stampar sig fram och genom dem tar Miira form, och plats, på sina egna villkor.

I Miiras erfarenheter bor hundratusentals människors upplevelser av dagens Sverige. Med skildringen av henne tar Eija Hetekivi Olsson plats som en av 2010-talets viktigaste arbetarförfattare.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2017.