Gå till innehåll

Knutte Wester - ABFs konststipendiat 2015

  • Onsdag, 21 oktober 2015

ABFs litteratur- och konststipendium 2015 tilldelas Knutte Wester.

Motivering:

Knutte Westers konstnärskap kretsar kring människor som det offentliga Sverige ofta glömmer. De dokumentära verken – i filmen, måleriets och skulpturens medier – rör sig i ett spänningsfält mellan globalt och lokalt, liv och död, krig och fred, fast och rörligt, trygghet och otrygghet, medborgare och asylsökande, barn och äldre. 

Knutte Westers djupa respekt för relationen mellan sig själv som konstnär och människor i den yttersta marginalen är anmärkningsvärd, och hans verk är samtidigt normkritiska och solidariskt inkännande. Han flyttar ut sin egen verksamhet och möter barn och vuxna – på flyktingförläggningar och barnhem – vinner deras tillit, får dela deras erfarenheter och skapar konst tillsammans med dem. En skir koja blir en hemlig plats, gjuts i brons och blir ett monument över skyddslöshet. En syster och bror som ska utvisas får som bronsgestalter änglavingar för att kunna sätta sig i säkerhet. 

Knutte Wester blottar existensers skörhet i skuggan av politik och konflikter, och visar hur familje- och vänskapsband trasas sönder av uppbrott, nya språk och ovana miljöer. Konstnärskapet erbjuder sig som en yta där de som annars är marginaliserade kan göra sig synliga, få fäste och bli delaktiga.

Knutte Westers konstnärliga, existentiella, av solidaritet djupt präglade verk och hans långsiktiga arbetssätt gör honom till en värdig mottagare av ABFs litteratur- och konststipendium år 2015.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2017.