Gå till innehåll

Läs för mig!

Har du tänkt på vad det är som gör att barn läser? Har du funderat över vad det är som gör att de öppnar böckerna och upptäcker litteraturens värld? Svaret är du, för barn gör som vuxna gör. Det har vi tagit fasta på i Läs för mig.


Att kunna läsa och ta del av kunskap är en förutsättning för att lyckas i skolan. En god läsförmåga är grunden för all inlärning och påverkar resultat i andra ämnen, så som matematik, naturkunskap och språk. Under senare år har vi kunnat ta del av undersökningar som visar att barns läsförmåga försämrats. Den trenden vill vi vara med och vända, tillsammans med folkrörelserna.

ABF och LO har tillsammans tagit fram ett studiematerial som vänder sig till föräldrar. Föräldrar är den viktigaste förebilden för barn när det gäller att utveckla språket. Att samtala med sina barn om ord, och att läsa högt för dem och tillsammans med dem, är av avgörande betydelse för att de ska få ett rikt och varierat språk. För barn gör inte som vuxna säger, utan som vuxna gör – men hur gör vi egentligen? Gå en studiecirkel hos ABF och lär dig. Få handfasta tips och råd och ta del av vad andra gör.

I ABFs webbutik hittar du studiematerialet. Där kan du också ladda ner affischen Lässtigen eller skriva ut den och sätta upp hemma, på arbetsplatsen eller i föreningslokalen. Följ stigen och få tips och idéer om högläsning. Se länk till webbutiken i puffen till höger.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 november 2017.

Kontakt

Cecilia Öberg
  • Cecilia Öberg
  • Nationell samordnare, internkontroll och kvalitetsarbete
  • 08-613 50 12
  • cecilia.oberg@abf.se

Studiematerial

I ABFs webbutik hittar du studiematerialet till Läs för mig!