Gå till innehåll

Verksamhet för asylsökande

  • Onsdag, 9 september 2015

Den internationella flyktingkatastrofen blir allt mer påtaglig för varje dag som går. Både utanför Sveriges gränser och här hemma. Många flyktingar i Sverige får idag vänta i månader och ibland upp till ett år för ett beslut om uppehållstillstånd.  I väntan på asyl eller vidare boende arbetar vi för att ge människor som flytt till Sverige aktivt stöd och verktyg att etablera sig i det svenska samhället. Vår uppfattning är att alla som kommer till Sverige ska ges en snabb och bra väg in i samhällslivet. Det är vårt och allas ansvar att jobba för detta.

Regeringen har nyligen tilldelat medel till studieförbunden att anordna aktiviteter för asylsökande redan under asyltiden. Det gäller insatser för att stärka kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället men också att främja deltagande i samhällslivet. Målet med satsningen är att ge människor som kommer till Sverige en möjlighet att så snabbt som möjligt kunna etablera sig i samhället.

Redan innan detta särskilda statsbidrag har ABF byggt upp verksamhet med studiecirklar för asylsökande.En stor del i arbetet handlar inte bara om att lära sig svenska, utan också om att få en introduktion till hur det svenska samhället fungerar. Bland annat så håller ABF i språkcaféer där deltagarna får umgås och öva svenska med lokalbor och så arbetar ABF med att ta fram studiematerial för att underlätta arbetet med verksamheten.

Språket är en nyckel till att komma in i det svenska samhället och arbetslivet och här är ABFs erfarenhet och verksamhet en enorm tillgång!

Vi hoppas att fler vill vara med!
Vi söker dig som vill bidra till verksamheten. Du är viktig och du kan hjälpa till på många olika sätt. Engagera dig i ABFs asylverksamhet och gör en annan värld möjlig!

Hjälp oss – dela gärna informationen vidare så att fler får kunskap om vår verksamhet.

Se fler tips över hur du kan engagera dig nedan;

Skänk pengar:
Flera organisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt. Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR, Läkare Utan Gränser med flera tar emot bidrag. Man kan också bli månadsgivare. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Skänk kläder, skor och saker:
Enklast är att skänka direkt till ett asylboende i närheten där plaggen kommer till direkt användning. Svenska kyrkan, Islamic Relief och Röda Korset tar också emot kläder som antingen går direkt till behövande eller säljs till förmån för flyktinghjälp.

Skänk din tid:
Röda Korset och Rädda Barnens lokalavdelningar har stort behov av volontärer som kan hjälpa till på asylboenden med allt från lek och pyssel till läxor och språkundervisning. Volontärbyrån förmedlar kontakt mellan engagerade människor och ideella organisationer.

Följ oss gärna på Twitter och Facebook för mer nyheter och uppdateringar.  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 mars 2016.