Gå till innehåll

Folkbildning, solidaritet och engagemang

ABF bedriver många olika projekt på den internationella arenan och arbetar ständigt med att sprida folkbildningsmetoden för att motverka klassamhällen och för att förbättra människors levnadsvillkor. Vi har bland annat samarbeten i länder i Asien och i Sydamerika, och i Sydafrika. Det vi gör här hemma påverkar människor i andra länder och det som händer i andra delar av världen påverkar oss i allra högsta grad, säger Niklas Skeppar, från ABFs förbundsexpedition.

Idag är det lätt att skapa kontakt med människor i andra delar av världen, inte minst tack vare internet och sociala medier. ABF kan ta fram ett studiematerial om exempelvis Palestina och starta studiecirklar på nätet där deltagare från Sverige kan diskutera med andra människor från andra delar av världen.

- Vi kan inte isolera ABF till enbart Sverige. Folkbildningen är en unik kraft som kan förbättra människors liv, säger Niklas Skeppar.

Allt hänger ihop oavsett var i världen människor bor, menar Niklas Skeppar. Det internationella arbetet inom ABF behövs för att motverka klassamhällen, för att vi ska kunna möta klimathoten, för sysselsättningen, för att förbättra människors levnadsvillkor.

- Med vår internationella verksamhet visar vi solidaritet, vi sprider folkbildning och vi folkbildar om världen i Sverige och det är dessa bitar som vi nu också vill arbeta mer med. ABF och folkbildning behövs för att bygga demokratiska samhällen, säger Niklas Skeppar.

Folkbildningen väcker känslan av demokrati hos människor som vuxit upp med förtryck och korruption. Deltagarna kan, i studiecirkeln, för första gången få uppleva att deras tankar och deras åsikter har ett värde, menar han.

- Det är klart att vi kan skriva ”alla människors lika värde” men att delta i en studiecirkel och att få känna att det jag säger är värdefullt, att människor lyssnar på mina åsikter. Det är häftigt att se hur deltagarna från andra delar av världen växer och får bättre självförtroende när de går en studiecirkel. Det är kraften i folkbildningen.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 maj 2017.

Kontakt

Niklas Skeppar

ABF och OPC

ABF är medlemmar i Olof Palmes Internationella Center som är den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationellt solidaritetsarbete.

ABF i europeiskt projekt

ABF i europeiskt partnerskapsprojekt genom MIGOBI.