Gå till innehåll

Snåla inte med folkbildningen

  • Fredag, 14 november 2008

De senaste femton åren har de kommunala bidragen till folkbildningen i Sverige minskat med drygt 40 procent - nu är det dags att för kommunerna att satsa på folkbildningen igen.

Har kommunerna verkligen råd att avstå från folkbildning?
I ett land där människors basbehov är tillgodosedda är det invånarnas möjlighet till utveckling och upplevelser som gör oss rika. Genom studieförbundens olika studieprogram öppnas dörren till nya världar. Vi lockas att spränga gränserna för vår egen förmåga. Några exempel:
Den ensamma mamman som läser spanska för att resa med sina barn till Barcelona. Den 55-åriga Volvoarbetaren som läser engelska för att förstå manualen till sin monteringsmaskin. Den äldre damen som varje onsdag går på föreläsning om allt från filosofi till dagens Kina, och på så vis håller sig frisk och levnadsglad. Den unge mannen som går en studiecirkel i föreningskunskap, för att sedan hamna i kommunfullmäktige. En morfar som lär sig att hantera mobiltelefonen för att kunna ”messa” till sin sondotter. Den arbetslöse medelålders mannen vars matlagningsgrupp är de enda människor han träffar regelbundet. Listan över vilken nytta studieförbunden gör kan göras oändligt lång.
Folkbildningen har under hela 1900-talet varit ett verktyg för att förverkliga svenska folkets drömmar. Det har också varit en praktisk demokratiskola för alla dem som har velat vara med och påverka samhället. I studiecirkeln får deltagarna sätta upp mål för sitt lärande, välja arbetsplan och litteratur och arbeta målmedvetet mot en gemensam vision. Genom att lyssna på andras argument, och formulera sina egna stärks den demokratiska kulturen i hela samhället.
Folkbildningen spelar också en stor roll för kommuninvånarnas möjligheter att uppleva och att skapa egen kultur. I många kommuner är studieförbundens kulturverksamhet den enda kultur invånarna kan ta del av förutom folkbiblioteket. Studieförbunden anordnar föreläsningar, teaterföreställningar och musikkonserter. Vi är faktiskt en av de största kulturarrangörerna i hela landet.
Kommunen tjänar även rent ekonomiskt på att stödja folkbildningen. För varje satsad krona kommer flera kronor tillbaka till kommunen i form av statliga och landstingskommunala anslag. Alla dessa pengar skapar verksamhet, fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter. Det handlar också om att satsa på medborgarnas utveckling. Vill vi verkligen ha ett samhälle där invånarnas utveckling slutar den dag de slutar skolan?

 


målandsbygden, NSD, VetlandaPosten, VärnamoTidning, Smålandstidningen, Tranås tidning, Sundsvalls Tidning


2008-11-14

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 9 juni 2010.