Gå till innehåll

Konsten att se runt hörn

  • Måndag, 20 juni 2011

När jag var barn undrade min lillasyster vid ett tillfälle om vår mamma kunde se runt hörn. Det var som om mamma visste vad vi skulle göra innan vi ens kommit på det själva. Nu inser jag att förmågan nästan automatiskt kommer när man får barn. Känslan av att veta att ”det där klarar de” eller ”det där kommer inte att sluta bra”, trots att man inte alltid är i samma rum, är fascinerande.

När ABF grundades för snart hundra år sedan var det med en tydlig vision av att bildning och kultur skulle bli allt viktigare för alla. När utbildning var några få förunnat blev folkbildningen motkraften som öppnade dörrarna för den stora majoriteten. När vi nu kan se tillbaka på 99 års verksamhet vet vi att möjligheten till bildning och debatt är lika viktig nu som då. Att ge människor chansen att växa blir ald­rig omodernt.

Genom studiecirkeln kan jag lära mig mer om länder, språk, konsthantverk eller musik. Jag utmanar mig själv. Inte för att jag måste utan för att jag vill. Denna vilja till personlig utveckling är viktig för folkbildningen.

Lika viktig är möjligheten till debatt och samtal. Våra föreläsningar växer och sprider sig runt om i landet. 2011 genomfördes över 23 000 föreläsningar som lockade omkring 827 000 deltagare. Det visar att viljan att samtala om viktiga dagsaktuella frågor är stor. Nu tar ABF nästa steg i att sprida föreläsningarna genom att live­sända dem på ABF live och genom att skapa ett öppet före­läsnings­bibliotek på webben – ABF play.

För att fortsätta utveckla vår verksamhet är förmågan att se runt nästa hörn kanske den viktigaste. Att möta fram­tiden med glädje och nyfikenhet. Hos oss ska alla känna ”wow – det hade jag inte väntat mig”. Vi ska överraska och vi ska utmana. För vi har en verksamhet som aldrig står still. Vi gör en annan värld möjlig!

Annika Nilsson

ABFs förbundssekreterare

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 13 juni 2011.