Gå till innehåll

Uttalande angående extra val

  • Onsdag, 3 december 2014

Idag röstade den borgerliga alliansen med stöd av Sverigedemokraterna ner regeringens budgetförslag för 2015. Därmed har vi en regeringskris, och regeringen väljer att utlysa extra val. Detta är en unik situation i svensk politisk historia. 

Sverige står inför stora utmaningar. Klasskillnaderna och ojämlikheten i landet har under alliansregeringen vuxit snabbast i hela OECD. Resultaten i skolan har försämrats. Arbetslösheten biter sig fast på historiskt höga nivåer. Våra bostadsområden är eftersatta och utmaningarna i välfärden är stora. Klimatförändringarna gör sig påminda i vår vardag och vår omvärld är osäker. Vi ser ett samhällsklimat som går i rak motsats till ABFs idéprogram. Sverige står inför ett vägval.

För att utveckla Sverige behövs en politik för jämlikhet och sammanhållning. Idag kunde ett första steg mot ett bättre Sverige tagits, men nu står vi istället inför ett extra val där mycket står på spel. 

ABFs uppgift kommer att vara att mobilisera fler att använda sin röst, också i extra valet. Vår uppgift är också att ta kampen mot rasismen. VI kommer inte vika en tum i vår uppfattning om att alla människor är lika mycket värda. 

Det är med övertygelsen om vikten av att kämpa för allas lika värde och tron på att ett bättre och mer jämlikt samhälle är möjligt vi tar oss an den här uppgiften.


Helén Pettersson, förbundsordförande ABF
Stefan Svensson, tf förbundssekreterare ABF  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 december 2014.

Kontakt

Mattias Vepsä
  • Mattias Vepsä
  • Kommunikationschef
  • Föräldraledig