Gå till innehåll

”Ett stort och viktigt steg i rätt riktning”

  • Onsdag, 15 april 2015

I dag presenterades regeringens vårbudget. Nytt i vårbudgeten är bland annat satsningen på att erbjuda nyanlända en snabb start i svenska och samhällsstudier. Regeringen satsar 30 miljoner kronor på att ge folkrörelser och civilsamhället möjlighet att jobba med undervisning i svenska och samhällskunskap för nyanlända. Detta är något ABF har jobbat för under lång tid och vi vet att studieförbunden är redo för detta arbete.

Förutom att folkbildningens idé och metod är väldigt bra när det gäller att arbeta med målgruppen menar ABF att tillgången till många studieförbund och ABF där asylboendena är lokaliserade även är en viktig aspekt.
- Det handlar ju till stor del om avfolkningsorter och glesbygd, och mig veterligen så är det bara ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i hela civilsamhället som har en infrastruktur som gör att vi faktiskt kan leverera det uppdrag och den verksamhet som regeringen nu lägger på oss, säger Helen Pettersson, förbundsordförande ABF.
- Det är bra att regeringen har lyssnat och ser folkrörelsesverige. Vi är väldigt glada för förtroendet och vi har verktygen på plats för att kunna erbjuda nyanlända verksamhet som möjliggör för dem att lära sig svenska och mer om samhället, fortsätter Helen Pettersson, förbundsordförande ABF.

-Vi vill göra skillnad för de som kanske behöver folkbildningen bäst, och vi står ivriga och redo att börja jobba med det över landet. Det här är pengar som radikalt förbättrar livet och förutsättningarna för nyanlända. Folkbildningen erbjuder i dag verktyg och möjligheter som vi vet fungerar.  Sverige ska vara ett välkomnande land och vi ska erbjuda de människor som behöver stöd och hjälp, möjlighet att snabbare komma in i samhället. Den här satsningen ligger i linje med detta och är ett stort och viktigt steg i rätt riktning, avslutar Helen Pettersson, förbundsordförande ABF.  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 10 september 2015.

Kontakt

Mattias Vepsä
  • Mattias Vepsä
  • Kommunikationschef
  • Föräldraledig