Gå till innehåll

Kommenter till regeringens förslag till budget 2016

  • Måndag, 21 september 2015

Idag presenterade regeringen sitt förslag till budget för 2016. Helén Pettersson, förbundsordförande på ABF, kommenterar förslaget så här:

Vi har sett fram mot regeringens budget, men vill se en ännu tydligare politik som motverkar klassamhällets effekter. Detta är avgörande om målet för politiken är att skapa mer jämlikhet i ett kunskapsintensivt samhälle där det blir allt viktigare med rätt kompetens och utbildning. Kunskapslyftet måste därför byggas ut framåt och vi vill se fler förslag som ger studieförbunden en aktiv roll i arbetet att nå de människor som står längst från arbetsmarknaden med såväl studiemotiverande insatser som korta utbildningar.


För att pressa tillbaka arbetslösheten måste vi göra mer saker tillsammans. Studieförbunden får inte glömmas bort. Med miljoner människor i våra verksamheter över hela landet har vi en unik möjlighet att komma igång snabbt och nå dem som behöver det allra mest. Ett förslag som regeringen måste utvärdera framåt är korttidsstudiestödet, ett enkelt sätt för människor som kanske saknar formell utbildning att kombinera studier och arbete på.

Den senaste tidens stora samhällsengagemang  när det kommer till att hjälpa flyktingar är fantastiskt. ABF har stor verksamhet ute bland asylsökanden på boenden runt om i kommunerna. Vi gör utbildningar i svenska och arbetar med samhällsintroduktion. Vi ser hur allt fler engagerade också söker sig till ABF för att hjälpa till. Vi är så stolta över detta engagemang och oroas därför när regeringen minskar anslaget till den här verksamheten. Vi noterar att idrottsrörelsen får behålla sitt anslag och hoppas att regeringen också ger studieförbunden samma möjlighet framöver.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2015.