Gå till innehåll

ABF ifrågasätter centerns demokratisyn

  • Fredag, 18 augusti 2006

ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg anser att centerpartiet bedriver en osaklig, odemokratisk och fördomsfull kampanj när de åter kritiserar den statliga utnämningspolitiken. Nyligen var det bland annat centerns Maud Olofsson som stod för kritiken och då främst riktade in sig på AMS-chefen Bo Bylund, ett utspel som Elsie Bäcklund Sandberg tycker är märkligt.

- Jag häpnar över de borgerliga politikernas planer på att om de vinner valet kan tänka sig att rensa ut misshagliga chefer i de statliga verken. Jag är övertygad om att de statliga cheferna är tillsatta för att de är kompetenta att klara uppgiften. Är utrensningsplanerna ett led i centerns strategi att försämra anställningsvillkoren för alla i det här landet? Centern har ju redan hårt drivit frågan om ändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

ABFs förbundssekreterare menar att centerpartiet har fel när dess företrädare hävdar att socialdemokraterna gynnar sina egna när statliga toppjobb ska tillsättas. Kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg svarade redan i början av sommaren i SvD på den här kritiken och redovisade då att den är grundlös. Alla utnämningar under en treårsperiod hade gåtts igenom. Det visade sig att utnämningarna höll en ganska bra balans. Dessutom är partierna redan eniga om att grundlagskommittén ska titta på utnämningsfrågorna för att se om det bör göras någon justering.

- Maud Olofssons agerande är odemokratiskt och står långt från ABFs grundsyn. I vårt nya idéprogram framhåller vi att en av vår tids största utmaningar handlar om att stärka och utveckla demokratin. Men demokratin förutsätter också en respekt för demokratiskt fattade beslut. Nu tar Maud Olofsson ett steg i motsatt riktning, konstaterar Elsie Bäcklund Sandberg.


2006-08-18

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juli 2010.