Gå till innehåll

ABF-internationalen rustar upp

  • Tisdag, 14 november 2006

ABF-internationalen, IFWEA, höll sitt årliga exekutivmöte i Stockholm i helgen under ABFs värdskap.

Sammanslutningen består av 120 organisationer från 65 länder.

Ekonomiska problem har begränsat internationalens verksamheten de senaste åren men nu är en upphämtning på gång.

Ett grundläggande problem har varit att många medlemsorganisationer, främst de mindre, inte betalat medlemsavgiften. Medlemsavgiften är indelad i kategorier där organisationerna betalar efter storlek, ju större organisation desto större medlemsavgift.

Exekutivmötet beslutade att utesluta flera organisationer på grund av bristande betalning. Det gör att internationalen krymper men får en sundare ekonomi.

Under mötet lämnades också regionala rapporter från Asien, Amerika, Afrika och Europa. Framförallt har verksamheten inriktats på globaliseringsfrågor och den informella sektorn, som i Sverige kan liknas vid den svarta ekonomin.

I många utvecklingsländer motsvarar den informella sektorn uppåt fyrtio procent av den totala ekonomin. Här är den stora frågan hur de miljontals människor som berörs ska kunna organisera sig och få del av utbildning för att kunna förbättra sina levnadsvillkor.

2007 firar IFWEA 60-årsjubileum vilket sammanfaller med nästa generalkonferens. Den hålls i Indien där organisationen SEWA, (Self Employed Womens Association), är värd.

Ulf Lundgren

2006-11-14

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 juli 2010.