Gå till innehåll

Amerikansk fredsrörelse satsar globalt

  • Måndag, 6 februari 2006

Under det sociala världsforumet i Caracas träffades kvinnor aktiva i fredsrörelser från hela världen, och särskilt många från nord- och sydamerika. På plats fanns bland andra Cindy Shennan, vars son dog som soldat i Irak, som har blivit en symbol för det amerikanska motståndet mot kriget i Irak. Fredsrörelsen från USA passade på att kalla till presskonferens för att lansera sin nya kampanj Code pink alert.

- Vi hoppas att många ska skriva under vårt upprop. På internationella kvinnodagen i år ska det lämnas in på amerikanska ambassader i hela världen, sa Medea Benjamin som är aktiv i fredsrörelsen i USA och en av grundarna till rörelsen Code Pink.

Namnet Code Pink (Kod rosa) är en parallell till de färgkoder som USA:s regering gett för olika grad av terrorhot mot nationen.

- Det är en ny kod skapad av kvinnor. Vi bjuder även in män att engagera sig tillsammans med oss, vi tänkte hålla på tills alla krig är slut.

Cindy Sheenan har en bild av sin son framför sig. På den står det sonen Caseys födelse- och dödsdag. 29 maj 1979 till 4 april 2004. Hon menar att majoriteten av USA:s invånare vill att man ska dra tillbaka sina militära styrkor från Irak. Den hårda kritiken från Cindy Sheenan och andra föräldrar har säkert påverkat opinionen, republikaner har bland annat svarat med att förtala Cindy i många teveprogram.

- Jag kommer ur sängen varje dag då jag vill tro att en annan värld är möjlig, en av fred och kärlek och utan den skräck som amerikansk imperialism sprider i världen. Jag vill tala om det och hedra min son på så sätt, sa Cindy Sheenan.

- Jag har hört att det går 40-50 döda irakier per död amerikan och majoriteten av dem är oskyldiga. Och hur många barn dör inte av svält på grund av den elaka policy som vårt land följer i krig och ekonomi?

Apropå CIA:s flygplan som transporterat människor från Europa till tortyr i Syrien och Egypten sa hon:

- I det globala samarbetet måste vi vara överens om att tortyr alltid är fel. Regeringar ska inte samarbeta med min regering om att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Cindy Sheenan är en omtalad kvinna i USA, hennes läger i närheten av president George Bush ranch i Texas har samlat protesterande människor och föräldrar till döda soldater. Föräldrarnas grundtes baseras på självupplevda förluster och är enkel ”Inga fler unga män, inga fler söner, ska dö”.

Samma budskap har Fernando Suarez spridit under föreläsningar på skolor. Hans son Jesus Suarez dog kort efter att USA invaderat Irak i mars 2003. Fernando bor i Kalifornien och är ursprungligen från Mexiko. Han är medlem i MFSO – Military Families Speak Out - arbetar i ett icke-våldsprojekt som även ska utbilda ungdomar i Colombia.

- Om vi ger andra värderingar till dem som går i skolan nu, då kan vi få en annan värld. Irakkriget är där nu, men vi måste få slut på krigshotet från USA på sikt. I farozonen ligger Iran, Libyen, Venezuela och många andra länder, sa Fernando Suarez.

- Jag är den enda pappan som åkt till Irak för att besöka platsen där min son dog. Jag var i Irak och såg barn dö då min regering inte tillåter att de får sjukvård.
Med på presskonferensen fanns också en representant för de Irak-veteraner som lämnat armén och anslutit sig till fredsrörelsen, Pablo Paredes. Panelen talade för samarbete globalt mellan olika fredsrörelse, för utbildning och om vikten av att sätta press på amerikanska politiker att agera mot ockupationen i Irak.

Anna Morin

2006-02-06

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 6 juli 2010.