Gå till innehåll

Birgitta Holm årets Moa-stipendiat

  • Lördag, 17 november 2007

Det var en kväll i sann folkbildningsanda då litteraturvetaren, författaren och föreläsaren Birgitta Holm mottog årets Moa-stipendium i ABF-huset i Stockholm , torsdagen den 16 november. Ebba Witt Brattström, vice ordförande i författarsällskapet Moas vänner, presenterade Birgitta Holm som en modig, skärpt och klarsynt pionjär.

Arbetarnas Bildningsförbund ABF och Författarsällskapet Moas vänner delar årligen ut Moa-stipendiet till en författare som skrivit och verkat i Moa Martinssons anda. I år gick det ärofyllda priset till litteraturvetaren, författaren och föreläsaren Birgitta Holm.
- När jag fick veta att jag skulle få det här stipendiet blev jag faktiskt först förskräckt. ”Finns det någon mer otillräcklig i världen än jag?” tänkte jag. Men vänta, vänta, skrattade Birgitta Holm när publiken högljutt invände.
- Jag tänkte då faktiskt på någonting som Sara Lidman brukade säga. ”Vare sig du får en skopa ovett eller beröm i offentligheten – förtjäna det!” Det hon syftade på var ju framåtblickande. Om det är ovett kan du ju fundera över varför du förtjänat det. Men är det beröm - väx in i det. Fyll i de där kläderna då!

Sedan 1969 har Birgitta Holm varit forskare och lärare vid svenska universitet, både i Uppsala, Umeå och Stockholm. Framför allt är hon känd för sina böcker, där hon ofta lyft fram just den kvinnolitterära traditionen, och för sina föreläsningar, som inspirerat åhörare runt om i landet och internationellt. Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Gösta Oswald och Sara Lidman har haft störst utrymme i hennes forskning.
- Birgitta Holm är en pionjär inom kvinnoforskningen och modernistforskningen. Hon är även en framstående folkbildare sedan flera decennier. Moa skulle ha älskat henne, sade Ebba Witt Brattström vid utdelningen av stipendiet.

På senare tid har Birgitta Holms forskningsområde utvidgats mot sällskapsdans. Just nu visas hennes bejublade föreställning Två steg från himlen på Klara Soppteater, där hon iscensätter pardansens betydelse för människan. Till stipendieutdelningen hade hon bjudit in föreställningens dragspelsmusikant Anders Forslund, som spelade valsen ur Glada änkan, Internationalen och andra visor i Moas anda.
- När Moa Martinsson lovsjöng dragspelsmusiken i Sveriges radio på 40-talet skapade det en enorm debatt. Dragspelet, eller drängkammarorgeln som den kallades, var ett oerhört föraktat instrument. Moa pekade på att smaken är politisk och att man inte ska låta klasstämpeln stå i vägen, sade Birgitta Holm.

Stipendieutdelningen avslutades med allsång innan ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg delade ut stipendiet på 20 000 kronor.

Juryns motivering:

Litteraturvetaren Birgitta Holm är en av Sveriges mest kända folkbildare. Sedan 1960-talet har hon i Moas anda, fräckt, intelligent och med stor humor, framhävt de kvinnliga författarskapen. Som föreläsare trollbinder hon sin publik med ett alldeles personligt tonfall.

Oförtrutet har Birgitta Holm om och om igen ställt frågan vad kvinnliga författare har betytt för svensk romankonst. Hennes böcker om Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf och Sara Lidman har nått ut till många entusiastiska läsare. Till våren utkommer en monografi om Victoria Benedictsson.

I den fiffiga litteraturhandboken Tusen år av ögonblick (2002) närläser Holm texter från den tusenåriga kvinnolitterära traditionen och pekar i ett lysande kapitel på hur Moa Martinson med sin debut Kvinnor och äppelträd
(1933) låter talspråkligheten förnya svensk prosa.

Dessutom förtjänar Birgitta Holm att hedras för sin livsbejakande bok Pardans, om pardansens betydelse för människan, även det en folkbildargärning.

____________________________
Flera som har fått Moa-stipendiet :
Majgull Axelsson1995
Kjell Johansson 1998
Gerda Antti 2004
Ulrika Knutson 2005

____________________________
Böcker av Birgitta Holm:
Gösta Oswald. Bonniers 1969
Fredrika Bremer och den borgerliga romanens födelse
Romanens mödrar 1. Norstedts 1981
Selma Lagerlöf och ursprungets roman, Romanens mödrar 2. Norstedts 1984
Sara Lidman - i liv och text. Bonniers 1998
Tusen år av ögonblick. Från den heliga Birgitta till den syndiga. Bonniers 2002
Pardans. Med fragment av en kavaljersröst av JP. Bonniers 2004

Jenina Dahlberg

2006-11-17

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 juli 2010.