Gå till innehåll

Fokus på unga och tusen nya föreläsningsföreningar

  • Onsdag, 22 november 2006

- På många sätt känns det här som en ovanligt dyster höst. Varje dag ger nyhetssändningarna en rejäl snyting med rapporterna om den förändring som drar genom landet efter regeringsskiftet. Det säger ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han öppnar ABFs förbundskonferens 2006 i Stockholms ABF-hus den 22 november.

Det är en kluven bild av situationen för folkbildningen som Karl-Petter Thorwaldsson tecknar. Med den nya regeringens politik ser han djupnande samhällsklyftor samtidigt som anslagen till folkbildningen höjs och ger utrymme för ökad verksamhet.

- ABF har fått mycket mindre möjligheter att påverka framtiden i den riktning som visionen i vårt nya idéprogram uttrycker, alltså en förstärkning av grundidén mest till dem som har fått minst.

Redan från första januari 2007 ser Karl-Petter Thorwaldsson hur klyftorna i samhället ökar markant på grund av de minskade skatteintäkter på 40 till 50 miljarder som blir följden av den nya regeringens politik. Över 80 procent av resurserna i den nya budgeten riktar sig till den befolkningshälft som har det bäst.
- Det innebär en enorm förmögenhetsomflyttning, säger han.

De omkring 100 000 som utförsäkras ur A-kassan vid årsskiftet kommer att tvingas acceptera arbeten till långt lägre lön än tidigare. Karl-Petter Thorwaldsson ser en låglönearbetsmarknad växa fram.
- Sverige genomgår en enorm förvandling. Det kommer att slå hårt mot många av ABFs medlemsorganisationers medlemmar inom fackföreningsrörelsen.

- Vår grundidé har förlorat valet, men vi kan aldrig slå oss till ro med visionen mest till dem som har fått mest. Nu behövs folkbildningen mer än någonsin för att överbrygga verkningarna av den nya politiken.

Samtidigt får folkbildningen behålla den stora anslagshöjningen på 400 miljoner kronor per år som den tidigare regeringen utlovade. Det ger mellan 60 och 80 miljoner till ABF att satsa på studiecirklar, kulturarrangemang, föreläsningar och debatter runt om i landet.

Nu satsar ABF på att nå ut med folkbildning till människor som kanske inte söker sig till ett studieförbund på eget initiativ. I samarbete med Hyresgästföreningen ska studiecirklarna komma ut i bostadsområdena.
- Där bor många av dem som fått minst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Samtidigt satsar ABF även stort på att bilda fler föreläsningsföreningar i hela landet. De aktuella politiska debatterna, samhällsanalyserna och kulturarrangemangen som fyller ABF-husen på flera orter, bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå är den verksamhet som ökar mest. Idag finns ett fyrtiotal föreläsningsföreningar inom ABF men Karl-Petter Thorwaldssons mål är det mångdubbla.
- Jag vill att det ska finnas 1000 föreläsningsföreningar om några år. Det kan naturligtvis inte bli lika omfattande program överallt men det finns ett genuint intresse att ta vara på.

Karl-Petter Thorwaldsson framhåller vikten av att ABF har kvar verksamheten även på små orter runt om i landet. De senaste årens minskade stöd till folkbildningen från kommuner och landsting har gjort att många avdelningar tvingats gå ihop till större regionsavdelningar. Utvecklingen har varit likartad inom hela arbetarrörelsen.
- Vi måste börja samarbeta mer för att kunna finnas kvar nära människorna, uppmanar Karl-Petter Thorwaldsson.

Under 2007 ska ABF även rikta fokus mot de yngre med kulmen i ett särskilt ungdomsforum under våren.
- Vi vill att de unga ska känna sig hemma i ABF, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Klara Sjöström

2006-11-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 juli 2010.