Gå till innehåll

”Folkbildningen är ett andrum”

  • Torsdag, 5 juli 2007

Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande, ser ljust på folkbildningens roll i dag. I en tid när många tror att behovet av folkbildningen skulle minska, tycker han att folkbildningen står sig starkare än andra folkrörelser. – Läget för folkbildningen är oväntat starkt.

Glädjande nog är folkbildningen stark i dag. Den folkrörelse som möjligen kan mäta sig med folkbildningen är idrotten, konstaterar Karl-Petter Thorwaldsson.

Folkbildningen i Sverige utgörs av de nio studieförbunden och folkhögskolorna. ABF är det största studieförbundet. Varje år går hundratusentals människor studiecirklar. Det finns ett tydligt intresse för att delta i samhället, menar ABF-ordföranden.
– Människor går på seminarier och föreläsningar, tillströmningen av folk märktes exempelvis på Socialistiskt Forum. Folkligt engagemang är en trend. Många trodde nog att behovet av folkbildning skulle vara mindre i dag när hälften av de unga går på högskola.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson suddas gränserna mellan folkbildning och övrig utbildning ut allt mer. Universiteten och högskolorna tar efter folkbildningen och blir mer temainriktade med kortare föreläsningar. Särskilt för personer som är ovana att läsa är det bra att högskolan anpassar sig.
– När jag var 17 år och gick klart gymnasiet började jag på högskola. Det första som jag skulle göra var att läsa 3 000 sidor i statskunskap, vilket var omöjligt. Jag klarade åtta månader, sen slutade jag.

Även grundskolan och gymnasiet har anammat en del av folkbildningens pedagogik. Undervisningen ser mer till elevernas individuella behov och utgångspunkter. Karl-Petter Thorwaldsson anser att folkbildningens styrka bland annat ligger i att den är snabb på att läsa av skeenden i samhället. Innehållet ändras och anpassas till tiden. Folkbildningen blir även ett andrum där människor kan pusta ut från jobb och andra åtaganden.
– Folkbildningen handlar om ett livslångt lärande. Ingen vet var starten är på en kunskapsresa, för många kan till exempel studiecirkeln i sömnad inspirera till att lära sig andra nya saker. Människor behöver också komma hemifrån och ägna sig åt sina fritidsintressen och koppla av.

Själv lever Karl-Petter Thorwaldsson ett hektiskt yrkesliv med många uppdrag och åtaganden. Han vill inte berätta om alla uppgifter för ”det kan uppfattas som snobberi att berätta allt man gör”. Men till favoriterna hör föreläsningarna som han i egenskap av Metallombudsman håller för arbetarrörelsen ett par gånger i veckan. Förutom jobbet ägnar han mycket tid åt familjen och sina fritidsintressen.

När Karl-Petter är stressad åker han bort i tre timmar och sysslar med sin biodling eller studiecirklar. Men han tycker också om att lösa korsord, åka skidor och fiska.
– Jag har ett fantastiskt och rikt yrkesliv, men mitt problem är tiden. När jag är ledig stänger jag av, men hjärnan fortsätter att jobba. Då kan jag lura kroppen med att lägga ett svårt pussel. Jag är pusselnörd.

Läsandet tar också en del av hans tid.
– Jag gillar att läsa deckare, men vill också läsa något mer hårdtuggat. Varannan bok läser jag mer av lust och nyfikenhet och varannan med tanke på dess innehåll.

För Karl-Petter är läsandet även oerhört viktigt i samhällsarbetet. Att få människor att läsa ser han som en gigantisk uppgift. Där har ABF en viktig roll. Enligt honom är Sverige ett klassamhälle där inte alla har det de behöver. Ett samhälle där folkbildningen, trots sin styrka, tyvärr inte når ut överallt. ABF arbetar för närvarande med att ta fram ett idéprogram för 2000-talet. Analysen som har gjorts visar att Sverige är ett två-tredjedelssamhälle; en tredjedel av befolkningen lever i ett utanförskap. Många står till exempel vid sidan av kulturen och 60 procent av medlemmarna i Metall läser aldrig böcker.
– Det mest angelägna för ABF i år är att motverka två-tredjedelssamhället. En tredjedel har inte tillgång till makt, inflytande eller kultur. Här har folkbildningen en jätteviktig roll att bryta mönstret. Jag vill ge egenmakt åt människor. Makt över den egna vardagen är en av de viktigaste uppgifterna. Om människor inte har makten över sin vardag hamnar de i ett utanförsamhälle.

De som befinner sig i utanförskapet är framför allt invandrare, kortutbildade och långtidsarbetslösa, menar Karl-Petter Thorwaldsson. Dem vill Karl-Petter att folkbildningen ska locka till sig.
– Folkbildningen skulle kunna bli en bättre brobryggare och medverka till integrationen, till exempel skulle iranska pensionärsföreningen och PRO kunna samarbeta. Vi var bättre på det här förut.

Under 2005 har ABF försökt att spara pengar genom att skära ned på de administrativa kostnaderna för att det ska bli mer pengar över till verksamheten.
– Inom ABF pågår en revolution, till exempel har vi infört IP-telefoni. Vi måste bli bättre tekniskt och administrativt. ABF ska se till att om någon vill sjunga exempelvis i Tierp då ska de få göra det. Men då måste det finnas en infrastruktur.

Folkbildningen existerar tack vare stödet från staten. Och här finns ett orosmoln på Karl Petters annars så optimistiska himmel. Moderaterna vill ta bort var fjärde krona från folkbildningen om de vinner valet 2006. Då finns risken att folkbildningen måste minska studiecirklarna med 25 procent. Karl-Petter tycker att moderaternas idé om att ge mer pengar till nationalscenerna är bra, men det får inte ske på bekostnad av folkbildningen. ABF finns i varje svensk kommun, och många människor får sina enda kulturupplevelser i folkbildningen.
– Det är helt idiotiskt om de vill ta pengar från den, utbrister Karl-Petter. Han understryker ännu en gång folkbildningens betydelse. Den har en demokratisk spridning över hela landet och den inspirerar människor.

ABF har också fått större betydelse för medlemsorganisationerna, eftersom fler och fler vill göra gemensamma satsningar. Dessutom arbetar 50 000 av Sveriges kulturarbetare någon gång om året inom ABF.
– Viktigast med folkbildningen är att den är frivillig. Det är en utmärkt utgångspunkt och då blir kvalitén bra. Folkbildningen bygger på samtal och du får alltid bryta arm om din åsikt med någon annan.
____________________________
Fakta om Karl-Petter Thorwaldsson

Ålder: 41
Familj: Sambo, två egna tonårsbarn plus ett bingobarn (som hon kallar sig själv, eftersom hon säger att hon är bingo i mitt liv).
Arbete: Ombudsman på fackförbundet Metall.
Uppdrag: Sitter bland annat i styrelsen för Levande Historia och i ägarstiftelsen för UR, SVT, SR.
Intressen: Biodling, pussel, korsord och skidor, historia och religionshistoria.

Ur ABFs verksamhetsberättelse 2005 som kan beställas via Bilda förlag, 08-709 05 00. Artikelnr. 2098.

Agnes Franzén

2006-06-05

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juli 2010.