Gå till innehåll

Konst som motstånd – studera och diskutera Peter Weiss

  • Måndag, 13 november 2006

Hur kan konsten göra motstånd i vår tid? Det är en av frågorna som diskuteras i samband med jubileumsfirandet av Peter Weiss. I ett år framöver uppmärksammar ABF Stockholm hans rika konstnärskap.

I år skulle konstnären och författaren Peter Weiss ha fyllt 90. Han lämnade ett rikt arv av pjäser, filmer, anteckningar och romaner efter sig, som fortfarande är högst aktuella. De senaste åren har han inte längre spelats lika flitigt på teatrarna, och hans kända roman ”Motståndets estetik” var länge svår att få tag på.

Men nu satsar ABF Stockholm tillsammans med en rad organisationer på att lyfta fram Peter Weiss igen, och diskutera vad han betyder idag.
– Han var redan från början, vare sig det gällde måleri, författarskapet eller teatern, en engagerad person som tog upp väsentliga nutidsfrågor, säger Gunilla Palmstierna-Weiss.
Hon levde och arbetade tillsammans med honom under 30 år, och delar samma politiska och kulturella mål.

Peter Weiss skiljde inte på kultur och politik, och förespråkade i sina verk ett samhälle med solidaritet och mänsklig värdighet. Enligt Gunilla Palmstierna-Weiss lever vi nu i ett politiskt och kulturellt vakuum, och hon anser därför att hans åsikter fortfarande i allra högsta grad behövs.

Hon var på plats i ABF-huset i Stockholm när jubileet startade på Peter Weiss födelsedag, den 8 november. Där var också representanter för bland andra Albert Bonniers Förlag, Stadsteatern, Cinemateket och Goethe-institutet, som också deltar i jubileet. Daniel Suhonen från ABF Stockholm höll i presentationen.
– Det finns en naturlig ingång i det här i och med att Peter Weiss skulle ha fyllt 90. Men också för att Weiss behövs i folkbildningen idag, säger han.

Peter Weiss föddes 1916 nära Berlin, i Tyskland, och kom till Sverige som flykting 1939. På svenska skrev han flera prosalyriska verk, men övergick senare till det tyska språket. ”Motståndets estetik”, som gavs ut i tre delar med början 1976, handlar om den antifascistiska kampen och blev snabbt populär i läsecirklar. I höst kommer den i nyutgåva på Bonniers förlag, och en första läsecirkel kring verket har redan börjat på ABF Stockholm. Även i deras serie om ”svårläst” litteratur kommer ”Motståndets estetik” ingå, och Daniel Suhonen hoppas att flera nu ska upptäcka verket.
– Varje radikal människa som är intresserad av kultur och arbetarrörelsens historia bör läsa den här boken. Den är svår, men just därför kan man diskutera den i en studiecirkel.

Sökandet efter kunskap och försöket att påverka världen tycker Daniel Suhonen är viktiga inslag i Peter Weiss konstnärskap.
– Dessutom sätter han fingret på vad folkbildning är, att människor själva ska ta makten över sina liv.

Peter Weiss politiska aktualitet kommer närmast att diskuteras under ett stort seminarium, den 18 november. Medverkar gör bland annat Magnus Berg, förläggare på Bonniers, Jürgen Schutte, Dr. emeritus i litteraturvetenskap vid Freie Universität i Berlin och Gunilla Palmstierna-Weiss. Daniel Suhonen leder också ett samtal där man frågar sig om det finns någon som kan ta över Weiss roll, idag.

Under året kommer det sedan att bland annat ordnas stadsvandringar med Gunilla Palmstierna-Weiss och torgmöten med Magnus Bergh. Fler läsecirklar ska också komma igång. Dessutom visar Cinemateket flera av Peter Weiss filmer, och Stadsteatern sätter upp hans ”Mordet på Marat” under hösten 2007.
– Hans dramatik är politisk teater när den är som bäst, säger Benny Fredriksson, chef på Stadsteatern.

Daniel Suhonen hoppas att det också kommer starta föreläsningar eller möten i anslutning till teatern, där man först studerar Weiss, och sedan ser på pjäsen. Enligt honom är det givet att ABF som radikalt bildningsförbund och kulturbärare går in och håller i detta stora jubileum, där konsten i Weiss anda får vara en politisk kraft.
– Men när vi i mars i år satte rubriken ”Konst som motstånd” visste vi inte att vi skulle ligga så rätt i tiden, säger Daniel Suhonen.

________________________________
Studera Peter Weiss 2007:
Vill du vara med i en läsecirkel om Peter Weiss under våren och hösten 2007 kontakta ABF Stockholm, 08 - 453 41 00, abfstockholm@abfstockholm.se. Eller surfa till ABF Stockholms webbplats, klicka på länken nedan.
________________________________
Aktiviteter hösten 2006:

Läsecirkel: Motståndets estetik
Tisdagar 19.00 oktober/november

Seminarium: Konst som motstånd
Lördag 18 november 10.00–16.00

Film: Cinemateket och Goetheinstitutet visar Peter Weiss filmiska verk 18—29 november

Teater: Radioteater, Klarascenen, Stockholms stadsteater
3 och 10 november, våren-hösten 2007
________________________________
Arkivmaterial:
Mer information om Peter Weiss arkiv finner du på Internationale Peter Weiss Gesellschaft www.peterweiss.org
________________________________
ABF Stockholm i samarbete med
Albert Bonniers förlag
Centrum för marxistiska samhällsstudier
Cinemateket
Goethe-institutet, Stockholm
Gunilla Palmstierna-Weiss
Internationale Peter Weiss Gesellschaft
Socialistisk debatt
Stadsteatern
Teatertribunalen
Med stöd av Riksbankens jubileumsfond

Elin Swedenmark

2006-11-13 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 juli 2010.