Gå till innehåll

Påverka direkt

  • Onsdag, 29 mars 2006

Tycker du att kvällspressens löpsedlar är sensationslystna, att nyhetsrapporteringen är ensidig, och är du fortfarande sugen på att debattera Muhammedkarikatyrerna? Då är Radikal idédag den 8 april något för dig. För en dag kommer Hallonbergens nyinvigda kulturhus att fyllas med debatter och föreläsningar under temat ”Media, makt och påverkan”.

Det är andra året som ABF Norra Stor-Stockholm, Arenagruppen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i fem norrortskommuner går samman i vad som planeras att bli ett årligt återkommande arrangemang.
– En sådan här dag behövs egentligen varje dag. Tanken är att det ska vara en mötesplats men också något interaktivt. Som besökare ska man ha möjlighet att påverka direkt, till exempel genom att prata med opinionsbildare, politiker och journalister som befinner sig på plats. Radikal idédag ska innebära en närhet till makten, säger Joakim Johansson, ombudsman för Socialdemokraterna i Sundbyberg och en av arrangörerna.

Hanna Isaksson på ABF Norra Stor-Stockholm står också bakom arrangemanget. Hon menar att behovet av Radikal idédag aldrig har varit större, och rubriken ”Media, makt och påverkan” var självklar:
– Årets tema är aktuellt på grund av den roll som media spelar. Media har en stor makt när det handlar om att välja ut vad vi debatterar. Stora kvällstidningar lyfter fram Big Brother och inte politiska kriser i Afrika. Programmet vi har satt ihop ifrågasätter media utifrån olika aspekter, säger hon.

Både Joakim Johansson och Hanna Isaksson problematiserar Muhammedkarikatyrerna, och medias sätt att hantera debatten om efterspelet kring publiceringen i Jyllandsposten. Först ut i programmet är också en duell kring yttrandefrihet kontra religiös respekt med Mariam Sherifay, socialdemokratisk riksdagsledamot, och Sakine Madon, förbundsstyrelseledamot i LUF. Dagen fortsätter med programpunkter som fördomsworkshop, ”ljuger ekonomijournalisterna” och ”kvinnor, makten, våldet och media”. Några av dragplåstren är Maria-Pia Boëthius, Henrik Berggren och Petter, vinnare av SVT:s Toppkandidaterna.

Joakim Johansson berättar att en av idéerna bakom Radikal idédag är att lyfta fram frågor som vanligtvis inte ryms på den mediala dagordningen. På så vis hoppas man att tanke ska leda till handling:
– Vi vill uppmuntra människor att engagera sig. Kampen tar aldrig slut. Vi vill skapa en dag om året då man i Stor-Stockholm kan diskutera demokrati. Sen är det ju val i höst och det är viktigt att bjuda in politiker som kan presentera sig. Med Radikal idédag kan vi erbjuda kunskap direkt.

Även om Radikal idédag återkommer varje år så är det trots allt bara en dag. För att diskussionen ska leva vidare tar ABF Norra Stor-Stockholm fram färdiga paket med olika cirklar som tar upp frågorna som berörs. Till dessa kan man anmäla sig till direkt på idédagen.
_______________________________

Fotnot:
Radikal idédag är gratis och öppet för alla. Programmet pågår mellan klockan 12 och 17. Kommer du som en av de 100 första deltagarna får du ett exemplar av den mediekritiska boken ”Media i Fokus”.

Sofia Alsterhag

2006-03-29

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 6 juli 2010.