Gå till innehåll

Ger röst åt förtryckta

  • Tisdag, 23 oktober 2007

Ett hundratal fackliga bokombud samlades under tre dagar för att möta arbetarförfattare, diskutera samhälls- och kulturfrågor och utbyta idéer. Det sjunde seminariet Boken på arbetsplatsen var en myllrande mötesplats på Brunnsviks folkhögskola.

Första dagen stod arbetsmarknadens dolda orättvisor i fokus. Författaren Lena Kallenberg samtalade kring sin framtidsskildring ”Elena och Europa” med Samuel Engblom, utredare på TCO.

Boken är en arbetsrättslig science fiction och utspelar sig i Polen år 2014, där en familj splittras när mannen förlorar jobbet efter en facklig demonstration. Han måste söka sin försörjning utomlands och blir lingonplockare och tunnelgrävare i Sverige. Frun och den lungsjuke pojken blir kvar i hemlandet.
- Jag vill se boken som en arg väckarklocka, säger Lena Kallenberg. Det har blivit mycket vanligare med trakasserier mot fackligt aktiva i hela Europa.

Kallenberg berättar att hon gjort grundlig research i Polen och intervjuat många fackliga ledare. 85 procent av arbetskraften är oorganiserad och Solidaritet är inte längre det största fackförbundet i landet. Det gamla kommunistfacket har gått om.
- Boken är en dystopi, men jag är mer optimistisk om Europafackens utveckling i framtiden, säger Samuel Engblom. Det är nyttigt för mig som analytiker att läsa om människoöden som skildrar problembilden.

Även han målar ett framtidsscenario där människor i allt högre grad tvingas långpendla bort från sina familjer för att kunna försörja sig.
- Det ställer till stora problem i vardagen.

Många polska hantverkare tvingas söka sig till Sverige när de konkurreras ut av ännu billigare arbetskraft från Ukraina. Kjersti Bosdotter, medlem i arrangörsgruppen för Boken på arbetsplatsen, ställer sig frågan; vad gör arbetspendlingen med människorna när papporna exempelvis bara får träffa sina barn var tredje månad?

Samuel Engblom tror inte att domen i det berömda målet om konflikten vid skolbygget i Vaxholm, som kommer i november, säger ja eller nej till den svenska modellen.
- Jag tror att det blir en politisk och ideologisk debatt som förvirrar begreppen ännu mer.

Lena Kallenberg menar att det försiggick en pseudodebatt i medierna.
- De viktiga frågorna om en urholkad arbetsrätt, minimilönerna etcetera kom aldrig fram. Anlägg moteld Kallenberg, tänkte jag då och åkte till Polen för att börja göra research för boken.

Boken på arbetsplatser är ett samarbete mellan ABF, Brunnsviks folkhögskola, Restaurangfacket, Industrifacket Metall, Transportarbetareförbundet och Sveriges Författarförbund. Seminariet hölls den 22-24 oktober.

Läs fler artiklar nedan och mer på Brunnsviks folkhögskolas webbplats, klicka på länkarna.

Helene Oljons och Klara Sjöström

2007-10-23

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2010.