Gå till innehåll

Ivar Lo-priset till Kjell Johansson

  • Tisdag, 27 februari 2007

Författaren Kjell Johansson tog i fredags emot 2007 års Ivar Lo-pris på 125 000 kronor. Priset delas ut till en betydande arbetarförfattare på Ivar Los födelsedag varje år. - Kjell Johanssons böcker finns i många hem beroende på att han berör och berättar om ett Sverige som funnits och ett Sverige som finns mitt ibland oss på samma gång, sa Pär Nuder som delade ut priset.

Polstjärnans lokal i Stockholm var i det närmaste fullsatt när Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons författarfond tilldelade arbetarförfattaren Kjell Johansson stipendiefondens pris. Ivar Los personliga pris gick till författaren Gunnar Balgård.

Pär Nuder inledde med en fråga som han besvarade själv.
- Vilket är det viktigaste redskapet i en demokrati? Det är ordet! För att kunna leva upp till folkstyre måste alla kunna uttrycka sin mening, det är genom språket man kan erövra makten! Det gjorde man genom att läsa och det svenskaste av alla ord är folkbibliotek. Att avgiftsbelägga boklån är lika korkat som att återinföra entréavgifter på de statliga museerna!

Han talade om Kjell Johanssons släktskap med Ivar Lo och om förmågan att berätta en och samma historia på olika sätt ur olika perspektiv.

Kjell Johansson själv berättade att han från början trodde att böckerna om Midsommarkransen skulle bli två till antalet men responsen från läsarna gjorde att han skrev den tredje och sista delen. Han avslutade sitt tacktal med att citera sin namne Kjell Bergkvists tal från Guldbaggegalan för ett antal år sen.
- Tack Kjelle, det gjorde du bra!

Prismotivering:
”Solidariteten med de lägst stående i samhället har varit ett genomgående tema i Kjell Johanssons författarskap. I sin förnyelse av den realistiska romanen har han på en skimrande prosa pendlat mellan den fabulerande skrönan, det litterärt intrikata och en handfast vardagsskildring.

I sitt senaste verk, trilogin ”De utsatta” som avslutades med romanen Rummet under golvet, ger han kropp och röst åt välfärdssamhällets parias, de som lever en marginaltillvaro och som sällan syns, än mindre räknas. Med sina engagerande och inkännande skildringar av de svaga i det sociala kollektivet är Kjell Johansson en författare som verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Kjell Johannson är född 1941 i Stockholm och uppvuxen i Midsommarkransen där också många av hans romaner utspelas. Han debuterade 1972 med Det finns en krog på vägen till varje revolution. Sitt litterära genombrott fick han sex år senare med romanen Leva sitt liv, en realistisk skildring av en svensk arbetarförort på 40- och 50-talet. Hans senaste verk, trilogin ”De utsatta”, består av Huset vid Flon (1997), Sjön utan namn (2003) samt Rummet under golvet (2006).

Ivar Lo-priset instiftades som en hyllning från fackföreningsrörelsen till Ivar Lo-Johansson (1901-90). Det delades ut första gången till Ivar Lo själv på hans 85-årsdag . Författaren lät prispengarna gå tillbaka till Ivar Lo-Johanssons stipendiefond.

Några tidigare mottagare av fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris:
2003 Per Gunnar Evander
2004 Hans Lagerberg
2005 Tony Samuelsson
2006 Aino Trosell


Maria Ahlsén

2007-02-27

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2010.