Gå till innehåll

Kenyaner samlar konkreta tips

  • Onsdag, 24 januari 2007

Med World Social Forum i Kenya kan fler afrikaner än tidigare delta. Men majoriteten i Nairobi har inte råd att betala inträdesavgiften. Efter en intensiv debatt, och ett antal blockader vid grindarna, öppnade forumet dörrarna for alla kenyaner. Från dag tre blev det gratis för dem att komma in. Abf.se har mött fyra kenyaner som besökte sitt första sociala forum.

Rukia Mbarak arbetar med föräldralösa i Mombasa med omgivningar. Hon kan inte stanna under forumets fem dagar eftersom det blir för dyrt att bo på hotell så länge.
- Min plan är att gå på seminarier och ta reda på mer om forumet för att kunna berätta om det hemma.

Rukia är glatt överraskad över alla givande möten med människor.
- Jag mötte bland annat några indier som jag lärde mig mycket av. Vi har gemensamma problem med fattigdom, hiv/aids, brist på bostäder och utbildning. Många hemma är okunniga när det gäller hiv. Vi ska samla till ett forum och börja arbeta mot diskriminering av människor med hiv. Vi ska säga att vi vill ta bättre hand om dem.

Mercy Ilajuju Mburugu arbetar på en tefabrik i Meru. Hon och ett tjugotal kvinnliga kollegor deltar i forumet for att diskutera rättvis handel. I Kenya finns relativt många kooperativ och rättvisemärkta producenter av te och kaffe.
- Vi är här för att träffa teodlare från olika länder och program. Vår grupp träffas på kvällen och berättar vad vi lärt oss under dagen.

Mercys yngre släkting har fått ett tips att ta var på.
- En kvinna sa att vi är dåliga på att dokumentera vad vi gör, och jag håller med. Det är viktigt att skriva ner vad som händer för att kunna jämföra och utvecklas.

WSF hålls huvudsakligen i jättearenan Moi International Sports Center. Ett urval arrangemang finns också i parker och bostadsområden runt om i staden. Rörelsen måste fortfarande utveckla sina mötesformer. Alltför många seminarier har experter som diskuterar andras situation istället for att låta folket komma till tals. Det finns dock även många goda exempel, och ute runt arenan möts människor för spontana samtal.

Michael Kisia bor i området Korogocho ett stenkast från forumet. Området kallas slum, men sedan ett år finns en rörelse som säger "peoples settlement" istället, ungefär "folkets bosättningar". Michael berättar att han har blivit berörd av att vara bland sa många människor från olika länder.
- Jag gick på ett hoppfullt möte igår. Det var en belgare som sa att det går att få ett slut på eländet."

Han är engagerad i en ungdomsgrupp i Korogocho och planerar att gå på ett seminarium om utbildning.
- Målet är att få ett bättre liv. For oss handlar svårigheterna om arbetslöshet, dåligt vatten och brist på säkerhet. Jag har ett barn och vi har inga pengar till hennes skola."
- Jag har fatt ett råd som vi kommer att följa, det är att samla gruppen och registrera den som en förening.

Flera aktivister kenyanska aktivister deltog på ABFs seminarium om sociala rörelser, "Building democracy from below". Läs mer om det senare på abf.se


Anna Morin

2007-01-24

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 juni 2010.